Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 17 Jul 2025 19:16

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Pravila foruma

1. Naslov - treba da sadrzi model auta,
2. Slike da se ubacuju preko http://www.imageshack.us/ i u formatu thumbnail i to po tri do cetri slike u redu, sve radi lepse preglednosti i zbog ljudi koji imaju i dalje dial-up, pogledajte temu "Kako postaviti slike Vašeg automobila!"
3. ovde mozete predstaviti vase vozilo u potpunosti, znači opis + slika. Garaža bez slika automobila se smatra nekompletna.
4. Svaki off u garazi ce se brisati tako da nemate potrebe skretati s teme.

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 152 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: moj kadet suza 1.6d
PostPoslato: 25 Dec 2012 10:36 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2009 23:14
Ime: Zdravko Daka
Opel: Astra G Turbo/Calibra MV6
Garaza: pogledaj
Absent je napisao:
Nije sinhron,izgleda da je rucica ipak u pitanju. Jer mu ni 4. brzina nije precizna. Ali mi mnogo veci problem prave kocnice. 3 puta sam ispustao vazduh ali uzalud. Nego koji obrtomer, sat za pritisak ulja,temperaturu,voltmetar pasuju na ovaj auto posto je dizel?

Za kadeta dizela ne postoji tabla sa obrtomerom fabricka,tako da jedino preostaje da se u kadetovu tablu sa obrtomerom ubaci obrtomer (samo mehanizam) od dizela (astra,vectra,corsa) i da se nabaci preko kadetova podloga pravio sam to jednom i lepo je ispalo i radilo je :D Jednio sto moras da nabavis cajger od kadeta i od astre dizel recimo pa da iskombinujes i ono najvaznije mora na alternatoru da imas terminal za broj obrtaja sa oznakom "W" :D

Sto se tice voltmetra i ostalih satica to se se montira bez problema kao i na svakom drugom autu.

Koncice mogu da te zezaju zato sto su zaribala kociona kljesta tj. klizaci na njima to je kod kadeta normalno da se desi pogotovo ako je stajao,dakle skini kljesta rasturi i vidi dal glave ti mali klizaci. I obavezno kad skines crevo sa kandze vidi dal se ulje sliva jer ako ne moze da se desi da je crevo zacepljeno.

Topla preporuka je da skines i da bacis ta kljesta i da pojuris kljesta od ASTRE F 1.4 1.6 i montiras nikakve prepravke nisu potrebne a kocnice budu ko zmaj :D

Mada moze da se desi i da je glavni kocioni cilindar odsvirao svoje :/

:ziveli:

Poslednji put menjao Daka dana 25 Dec 2012 10:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012 12:54 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009 02:08
Ime: Vladimir
Opel: Kadett 1.6D
Hvala drugari štošta imam sada za isprobati :ziveli:

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012 13:40 
3rd Gear

Pridružio se: 03 Jan 2011 23:53
Ime: Vlado
Opel: VECTRA A 1.7D, ASTRA G COUPE 2.0T, ASTRA H GTC 1.9 CDTI
Ah, taj miris nesagorele nafte u hladnim zimskim jutrima...može da se meri samo sa mirisom dobro nadimljene slanine :D
Mala šala. Ako nisi rešio problem sa paljenjem, evo ti par saveta. Motori su nam dosta slični (taj tvoj 1.6 i ovaj moj 1.7).
Ujutro kad ga pališ ili uopšte prvo paljenje, zagrej ga jedno 3 puta i treći put ga pali. Grejači koje imamo ja i ti su tzv. spori grejači i relej ih drži oko 20-30 sekundi upaljene. Neka ti lampica ne bude merilo, već zvuk releja kad iskopča. Ako nije debeli minus napolju (recimo da je vani -10) i ne pali iz prvog pokušaja i trećeg zagrejavanja, nemoj da ga greješ još jedom (nema potrebe ako su ti grejači ispravni) već ga odmah kreši - mora da sastavi. Kad je hladan motor hoće malo da trese, ali to je čarolija dizela.
Problem koji imaš/ili si imao može da bude posledica zaprljanih dizni, loših grejača, dotrajalog releja, zaprljanog filtera goriva i vazduha u sistemu dovoda goriva.

-Grejače kažeš da si menjao, tako da ta opcija otpada. Lično misim da si trebao da zameniš sva 4, ali ako su 3 ipravna onda nemaš frke :ok:

-Relej kao relej, može mnogo da ti zagorča život, a nov nije neka velika kinta, tako da ako te on zeza, možeš opušteno da ga zameniš. Njegovo zezanje ćes da primetiš tako što kad daš kontakt počneš da brojiš sekunde do njegovog škljocanja. Moj fabrički je držao u početku nekih 20ak sekundi a lampicu mi je gasio posle 5-6 sekundi. Onda je počeo da gasi relej pre lampice i diskvalifikovan je iz daljeg takmičenja. Nov ubačen, drži 40 sekundi, i koštao me je malo (nisam siguran da li je bio 200 ili 2000 dinara, ali u najgoroj varijanti neka bude 2000).

-Vazduh u sistemu možeš da ispratiš na dva načina:
1. Da staviš komad providnog creva od filtera goriva do pumpe i da verglaš dok on ne napuni crevo i upali. Ako ima velikih mehura vazduha, onda može biti problem na samom kućištu filtera (dotrajala neka od onih bakarnih podloški - manjaj ih sve do jedne), ili gumica na filteru nije dobro nategnuta ili da imaš problem na putu rezervoar-kućište filtera, mada i to lako možeš da elimišeš sa providnim crevom koje ćeš staviti na dovod goriva do samog kućišta filtera za gorivo.
2. Da napraviš bajpas ili infuziju, kako god hočeš da je nazoveš. Uzmeš lepo plasticnu flašu, sipaš u nju nafte, skineš crevo sa filtera goriva (ono koje ide do pumpe), umetneš ga u flašu i probaš da upališ auto. Nema potrebe da ga voziš, jer ako je imao vazduha ranije i zezao te, sad bi trebao da radi osetno bolje. A ako baš hoćeš, učvrsti negde tu flašu i provozaj ga tako na infuziji. Nema potrebe da na flašu spajaš i povratno crevo, jer će taj višak goriva otići u rezervoar, a i ti ga samo testiraš.
Imaj na umu da su možda i creva za gorivo stradala. Možda nisu menjana kad je rađena generalka, ili je neka šelna ostala labava.

-Za filter goriva i njegovu zapušenost mislim da znaš i sam komentar ;D

-I ostaju ti na kraju dizne...Ako imaš nekoga ko bi to mogao da ti ih pregleda, onda juriš kod njega dok su ovi lepi dani. Viđao sam na pumpama da ima da se kupi neki mantrak za dizne. Sipaš tu bocu na dređenu količinu griva i ono u toku rada, čisti dizne.
Moje mišljenje - zezaju te dizne i bolje ih odnesi na pregled/remont.
Zimi u njega sipaj samo evro dizel, jer on ne mrzne i nema toliko parafina u sebi kao D2.
Javi šta si uradio... :ziveli:

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012 01:32 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Fali mi post sta sam sve uradio na autu :krsti: Ili mozda dok sam pisao nisam poslao... Uglavnom sledece je odradjeno:
Zamenjeno ulje. Sipano Lukoil Avantgrade Ultra 10w40polusintetika, filter ulja nov Champion, filter vazduha takodje Champion, sva 4 grejaca nova, nov filter nafte neka cudna marka. Sredjena ventilacija tj zujanje i cviljenje ventilatora za grejanje. Stavljene 2 nove gume napred Winter1 165/65/13. Zamenjena selna zadnjeg lonca, ali i dalje u tom predelu nesto tandrce.
Ostaju kocnice za sada, nisam imao vremena opet da ispustam vazduh. I lupa nesto u prednjem i zadnjem desnom tocku samo kada skrecem levo po neravnom putu. Auto se inace odlicno ponasa u voznji. Ima nova sva 4 Monroe amortizera, zadnje opruge od Astre, lepo stoji. Ne znam sta ima da lupa. Odokativnom metodom sve je u redu. Potrebna je zamena zadnjih lezajeva ili eventualno dotezanje istih posto ima malo lufta u tocku. Pukla je leva manzetna na letvi volana (izgleda komplikovano za zamenu)? Ne radi sirena i blicanje-ablendovanje, ima dugo i kratko svetlo. Koji mu je osigurac zašta posto nema onaj poklopac za osigurace na kome verovatno sve pise?
Ima posla na njemu ali osnova je dobra izgleda. Ubacicu neku slicicu uskoro posto je pocelo sredjivanje da prezimi. Na prolece ga verovatno ocekuje kompletna restauracija karoserije i promena boje-naravno :ziveli:
Zaboravih da napisem zasto nije hteo da pali. Zapravo ko zna kada mu je izgubljen orginalni cep rezervoara, stavljena je neka imitacija sa pijace. Ulazila mu je voda u rezervoar (tamo je i dalje...) Kada je ostao bez nafte izgleda da je mucenik povukao vodu...tu mu je bio kraj dok nije dosao kod mene. I da vozen je jedno vreme bez kocnica i kvacila. Pukla je bila sajla za kvacilo pa ga je baja palio u drugoj brzini na alnaser i kocio samo rucnom...zato ga je i slupao, srecom ne mnogo...decko je umetnik, ja ne bih znao tako da vozim. Hvala bogu izgleda da je motor preziveo tu torturu u drugoj! :banghead:

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012 10:39 
3rd Gear

Pridružio se: 03 Jan 2011 23:53
Ime: Vlado
Opel: VECTRA A 1.7D, ASTRA G COUPE 2.0T, ASTRA H GTC 1.9 CDTI
Izdržljivi su ti motori.
Izgleda da je taj autić ponovo došao u ruke nekog ko će da ga mazi i pazi :respekt:

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012 12:22 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Slika Slika Slika Slika

Slika Slika Slika Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012 12:33 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

:D

Lep kadetic deluje pristojno iako je dizlo :mig:

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2012 21:50 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2009 01:06
Ime: Nenad
Opel: Kadett E 1.6D suza
Ne vredjajte dizele, odlicni motori, najbolji!

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2012 10:41 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Dobro se ponasa masina za sada, mada ga slabo vozim jer jos nisam stigao kocnice da resim.
Ima jednu muku mada mozda i nije kvar. Ujutro kada ga prvi put palim, posle grejanja upali na pola kljuca, ali mu treba 4-5 sekundi da ugasi lampicu za pritisak ulja. Posle se ugasi i vise ne pali. Palim ga bez gasa. Cim pipnem gas ugasi lampicu i pre 4-5 sekundi. Da li je to normalno ponasanje jer se sleglo ulje tokom noci ili ipak ima tu nesto?

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2012 10:44 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Ma da to je skroz normalno u zimsko vreme,zgusne se ulje...nema razloga za brigu.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2012 17:54 
4th Gear
Korisnikov avatar

Tako je i kod mene, cim malo zahladni, a ponekad i leti, ako ga duze ne vozim. Hoce ulje da se spusti u karter pa kad ga upalis dok ga pumpa ne izgura svetli lampica.
To je normalno i ne zabrinjavajuce!

Pogledaj ovaj glas viewtopic.php?f=25&t=22208 ima alendere za kadeta!

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2012 20:01 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2012 18:38
Ime: dusan
Opel: kadet e karavan 1.6d 3v
ja palim sa punim gasom pa mi odmah gasi sijalicu :D

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2012 21:46 
OTS Kum
OTS Kum
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Okt 2009 12:19
Ime: Nikola
Opel: Kadett E
To je bas preporucljivo :) Hladan auto i pun gas

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2012 16:21 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pogotovo kod dizela sa nije preporucljivo pun gas dok stoji! To se nikako ne radi, dizel motori jesu jaki i izdrzljivi ali im to nikako ne prija!
To je prva lekcija koju jedan vozac dizel automobila nauci!

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2012 16:27 
Opel Team Member
Opel Team Member

Pridružio se: 30 Jan 2011 20:12
Ime: Rade
Opel: Kadett E
Ne samo kod dizela, nego i kod benzinaca :dedica:

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2012 03:05 
2nd Gear
Korisnikov avatar

@NenadSoko
Ne rade mi sirena i ablender. Nisam siguran da li je osigurac neki u pitanju? Jer nemam onaj poklopac osiguraca da bih znao koji je zasta. Kad ispitam sta je konkretno javicu se, video sam jos ranije taj oglas. Jel imas sirenu i taj poklopac za osigurace, treba mi i svetlo u plafonu, gumica koja drzi kasetu kada se otvori, rucica podizaca prozora,...i jos neke takve gluposti, plovak u rezervoaru-ne pokazuje nivo goriva...
Edit: Uh izvini ja mislio tvoj oglas, video sam crvenog kadetta u avataru nisam gledao nick :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2012 10:50 
5th Gear
Korisnikov avatar

sto me najebaste bez potrebe , ja palim sa gasom u patos ali samo dok ne sastavi i pustam oma. a dizele vozim od 85.
evo ti seme osiguraca
Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2012 11:32 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Hvala druze puno :ziveli:
Kad mi auto prenoci u garazi pali bez gasa, ali ako ostane napolju na minusu on se javi kada ga palim na dve sekunde pa se ugasi. Onda opet palim i dodam trecinu gasa kad se javi i auto sastavi. Tako da ovaj motor mora tako izgleda, sve varjante sam isprobao.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013 13:09 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pronašao sam gde ima veliki luft menjač. U moto odeljenju gde se spaja ona sipka od šalterice sa menjacem ima kao neki kardan. Kroz njega prolazi osovinica i ima osigurač sa donje strane, tu u tom sklopu kada pomeram rucicu levo desno ima lufta sigurno 5mm. Da li to hoce da pravi probleme ili tako treba da bude?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013 16:52 
5th Gear
Korisnikov avatar

mislim da je i kod mene toliki luft , ali nemam problem sa saltanjem . negde sam ti pisao kako da probas da to otklonis.
ipak sacekaj u vezi tog lufta da cujemo jos neko misljenje.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2013 14:22 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Presao preko 1000km izgleda da ne trosi ulje, ne dimi, ako ga i trosi to je nesto zanemarljivo. Na zalost riknuo mu akumulator, grejaci ga ubiju prilikom jutarnjeg paljenja. Koji akumulator mi preporucujete za ovaj auto?
Jos neke stvari su mi pale napamet kako ga poboljsati. Kako ste mi objasnili ovaj Kadet ima spore grejace, da li postoje brzi? Ako ne postoje za kadeta da li pasuju sa nekog drugog auta?
I jos jedno pitanje, mozda je glupo al ajde da pitam. Da li je bolje kupiti i voziti dva akumulatora po 45Ah (povezana istovremeno) ili jedan od 72Ah...logicno je da su ova dva paralelno vezana jaca nego ovaj jedan. Pitanje bi bilo kako bi to podneo alternator koji po AutoDati ima skromnih 55Ah. Da li postoji neki jaci alternator da pasuje na ovaj motor?
Kocnice su delimicno popravljene. Ponovo ispustan vazduh. Sada koce svi tockovi ali neravnomerno. Prvih 500 metara voznje kada pritisnem kocnicu blokira (jace koci) samo zadnji desni tocak. Posle prestane ali jace koci prednji desni, ebem li ga stamu je. Moracu da rasturim kompletno i prednje i zadnje kocnice i da vidim o cemu se radi. Cuo sam da se na ovom dizelu razlikuju prednje kocnice u odnosu na kadete benzince, od cega pasuju onda ako uopste postoji razlika. Hvala

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2013 17:41 
5th Gear
Korisnikov avatar

kocnice se ne razlikuju sem kod GSI koji ima i pozadi diskove. koga god da pitas njemu zadnji desni blokira. tako je bilo i kod mene , ali sam stelovanjem uspeo da eliminisem. ja sam odpustio sajlu od rucne , tako da se dobos lako navuce preko obloga a zatim pritezao rucnu na onom tockicu . ja sam tako uspeo i vise ne blokira . jos sam i obrusio ivicu dobosa posto je bio malo ukopan.
akomulator kupi sto jaci , ne pamtim koji je kod mene ali mislim da je nekih 700ah ,ne znam jel moze da stane taj koji si ti spomenuo. proveri.
sto se alternatora tice , tvoj i nije los , kod mene je bio od 45A , ali sam ga letos zamenio jacim od 70A od astre F i sad nema problema a ranije sam stalno morao da dopunjujem aku iako je nov. / prosle zime a aku kupljen u jesen 2011/

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013 09:17 
2nd Gear
Korisnikov avatar

A jel alternator od Astre 1.7 dizel ili može i od benzinca? Resio sam problem sirene i ablendera. Ima iza volana neki pipak koji daje masu, on se izlizao. Samo sam ga dolemio i vratio volan. Koja muka da se skine volan nisam mogao da verujem...mislio sam da ću sve da polomim...nije hteo da izađe dok se nisam iznervirao :D

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013 10:48 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Kocnice su ti iste skoro na svim kadetima (gsi se izuzima) :D Jedino kod dizela za razliku od benzinaca idu 12mm debeli diskovi a kod benzinca 10mm ali mogu da se montiraju plocice su iste kod svih.

Alternatori su takodje isti kao kod benzinaca sa vecim blokom (16S,16SH,18E,20NE....) Samo nadjes neki vece amperaze preporucujem BOSCH jer u vecini slucajeva je na njima DELCO :D

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013 21:21 
5th Gear
Korisnikov avatar

moj stari je bio bos , a novi delko i morao sam da menjam remenicu zbog kaisa.kad kupujes pazi na donji nosac.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 152 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]