Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 26 Jun 2025 17:08

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 302 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pontiac Firebird Trans Am GTA 5.7
PostPoslato: 09 Jan 2011 00:24 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2009 09:33
Ime: Shone
Opel: Dodge Charger 8.1l, Golf 4 TDI 4Motion, Chevrolet Corvette C4 5.7l
Garaza: pogledaj
Kasnije je cale tapacirao i kozu oko menjaca:
Slika

Posle nekoliko meseci "prezimljavanja" kupio sam i cetiri gume 245/55/R16, a onda montirao zvucnike u fabricka mesta pored zadnjih sedista.

SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:26 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:28 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2010 22:11
Ime: ladislav
Opel: Insignia 2.0 turbo,ex astra h gtc irmscher
:aplauz: :respekt:

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:29 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Potom je remontovan komplet alnaser posto je zezao, a kako i ne bi zapek'o kad 6 godina nije zaverglao
Ujedno sam uzeo CD player Pioneer.
SlikaSlika

Tu su se nasla i dva "pionircica" za komandnu tablu i kablovi za pojacalo.

SlikaSlikaSlikaSlika

Posle 8 meseci prvi put je opran auto.

SlikaSlikaSlikaSlika
Slika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:31 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Potom je stigla porudzbina delova. Stigle su kocione plocice prednje i zadnje, amortizeri gepeka, lageri prednjih tockova, "idler arm" (kako god se to kod nas prevodilo), dihtung diferencijala, srafovi za sve tockove, 10 poklopaca za srafove i Radiator fan switch:

SlikaSlika

Sve lepo raspakovano

SlikaSlika

Osvezio sam i okvire farova, a razlika je ocigledna
SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:35 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Onda sam nabavio i hladnjak motora i klime:

Slika

Nakon toga sam skinuo onu lominu od starog hladnjaka, jbavao sam se jedno sat vremena dok sam izvalio neke navarene nosace .
Stavio sam hladnjak klime i hladnjak motora, zamenio sve kocione plocice i komplet kociono ulje, sve srafove felni, komplet lagere prednjih tockova, idler arm, dotegao rucnu kocnicu i zamenio amortizere gepeka.
Kupio sam i mali hladnjak klime, zajedno sa par creva i A/C akumulator-om:

Slika

Opet je stiglo jos igrackica
SlikaSlika

Kupio sam i 6l antifriza, litar kocionog ulja, 2l ulja za diferencijal, malo zabica i selni i dva nastavka od kojih sam metalni iskoristio za hladnjak, posto ovaj hladnjak koji sam uzeo kao privremeno resenje, nije imao jedan otvor blizu cepa za dolivanje vode, pa sam ga u kucnoj radinosti stvorio.

Slika

U medjuvremenu je stiglo jos stvarcica, a neke sa zakasnjenjem pa sada imam i duplikata :)

SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:39 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Kupio sam i polovnu soferku posto moja ima jednu liniju/pukotinu po sredini, pa da se ne bih cimao sa policijom, bolje da stavim citavu.
Slika

Isao sam i kod farbara pa probao da ispoliram jedan deo auta i odusevilo me kako je ispalo, tako da sam odlucio da ispoliram ceo auto, a da ofarbam prednji spojler (malo je ostecen i izguljen) i gepek (ima rupe od spojlera koji sam skinuo).
SlikaSlikaSlika

Evo da se vidi kako je matirao ceo auto:
Slika

Nakon toga sam nabavio i prednje kocione diskove posto je neko ranije menjao iste i stavio pogresne tako da sam imao problem, nisam mogao da ubacim unutrasnje kocione plocice jer je disk bio suvise izbacen i nije bilo mesta za novu plocicu. Evo ispod slika da se vidi razlika izmedju diskova, a najverovatnije su ovi "maheri" koji su vozili GTA pre mene kupili 1LE disk koji je veceg precnika i ima drugaciji offset, pa su ga brusili i smanjili na 10,5" sa 12" koliko ima To se vidi i na slici gde plocica ne kaci ceo disk.

SlikaSlikaSlika

Onda je stiglo jos malo delova
Slika

I napokon posle 6 i po godina, Pontiac je registrovan, u julu prosle godine :)

SlikaSlika

Skinut je prednji branik pa "oguljen" do kraja, cetiri sloja farbe su bila na njemu, majstor je odr'o i ruke i slajfericu dok nije sve poskidao.
Slika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:42 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Iskoristio sam priliku neki dan i zamenio: Throttle Position Sensor i Idle Air Control Valve (prva slika), Coolant Temperature Sender (druga slika), Termostat i dihtung termostata (treca slika).
SlikaSlikaSlika

Naravno kada sam hteo da zamenim termostat, ispostavilo se da ni dihtunga ni termostata nije bilo, toliko o odrzavanju auta u Srbiji
Slika

Nakon poliranja razlika je neverovatna, foto aparat nema sanse da docara kakva je zaista razlika. U auto bukvalno ne moze da se gleda koliko sija
Prva slika je pre poliranja, a ostale posle:

SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Slike nakon farbanja gepeka i poliranja zadnjeg branika.

SlikaSlikaSlika

Kupljen i nov akumulator.

Slika

Montiran je i prednji spojler, tablice i onaj SRB znak koji mora da bude zalepljen.

SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:45 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Potom je skinut menjac i odnet na reparaciju, a ujedno sam iskoristio priliku da skinem i bacim stare cevi za hladjenje menjaca ili ono sto se nekada zvalo cevi Po uzorcima sam uradio nove bakarne, a ujedno sam i zamenio napokon hladnjak motora/menjaca i stavio novi.

SlikaSlika

Kupio i ulje za menjac i motor.
SlikaSlika

Stigla i dnevna svetla.

SlikaSlika

Posle nekoliko dana zavrsen i montiran menjac napokon , a usput sam zamenio filter za gorivo, filter za ulje i ulje u motoru i diferencijalu.
Nakon toga sam otisao i kupio nesto sitnica kako bih napravio "air dam" koji sluzi za usmeravanje vazduha u hladnjak kada je auto u pokretu, jer na braniku ne postoje otvori koji bi propustali vazduh. Naravno, fabricki usmerivac je izlomljen i ne usmerava nista, tako da sam napravio drugi i jos ubacio zastitnu mrezicu ispred hladnjaka da ga neki kamen slucajno ne bi probusio

Ovako izgleda day light preko dana, naravno sa opcijom da ih iskljucim kada ukljucim farove.

SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:52 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Potom montiran auspuh da ne uznemiravam komsiluk vise, mada se i nije nesto mnogo utisao
SlikaSlika

Ovako je izgledao stari "auspuh"
SlikaSlika

Napravljeni distanceri i brezoni kako bih mogao da stavim zadnje felne sa sirim rubom napred, a prednje nazad i da montiram komplet prednje kocnice od Camaro/Firebird-a (1998-2002). Vec su porucene kocione celjusti i cekam da stignu

Slika

Onda je zamenjena lambda sonda, ubaceni prednji distanceri sa brezonima, zamenjeni tockovi prednji/zadnji, samenjeni stabilizatori na prednjem i zadnjem trapu i skracene prednje opruge za pola kruga, ali se ispostavilo da je skoro neprimetno, tako sa ce sledeci put ici jos ceo krug

Sve, sve, ali gore kocnice od ovih na Firebird-u nisam video u zivotu. Blago je reci katastrofa, a gledam na forumu koji je samo za trecu generaciju Firebird/Camaro-a: http://www.thirdgen.org/techboard/ i svi su sokirani kako su lose uradili kocioni sistem, tacnije, kako su mali kocioni diskovi, samo 10,5" prednji, a zadnji su istog precnika kao prednji!?!? Primera radi, nema sanse da zablokiras gume kada stisnes kocnicu svom snagom, eventualno ako je sljunkovito tlo, na betonu koliko god stiskao, dzaba. Sreca pa postoji nacin da se stave kocnice sa dva kociona klipa po celjustima od Firebird/Camaro modela 1998-2002, a diskovi su 12" i uz malo prepravki lako se montiraju. Vec sam, kao sto sam rekao, porucio celjusti (crvene na slikama, a ove sive su fabricke smejurije sa jednim klipom)

SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlika

Evo kako sada izgleda sa distancerima i zamenjenim felnama, a napred sam ga malo spustio, mada skoro neprimetno. Skinuo sam samo pola jednog kruga opruge, bojeci se da ne legne mnogo, bolje tako nego da odmah preteram i onda nema nazad U drugom pokusaju ce biti bolje, nadam se.

SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:56 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Stigle i kocione celjusti, ocekivao sam da su vece nego fabricke, ali bas da su ovako velike nisam

Stavio sam i N73 pored njih, da se lakse stekne utisak o velicini.

SlikaSlikaSlika

Kupljen i polovan plovak za gorivo, posto je u USA veoma skup, a prethodni vlasnici su NARAVNO isekli sve ove cevke i ostavili jednu duzine 10-ak cm koja dovlaci gorivo iz rezervoara, tako da moram da imam najmanje 45l goriva u njemu da bih uopste mogao da vozim da ne pricam o tome kad naglo zakocim ili skrenem da se auto ugasi, osim ako je rezervoar pun do vrha. Ma komedija od stapa i kanapa i sta su sve radili sa autom.

Slika

Potom je stigla pumpa za gorivo, izasla me citavih 32e :)

Slika

Pre nekoliko dana sam dobio od drugara Trans Am felnu sa gumom, da mi sluzi kao rezervna, posto istu naravno nisam dobio sa autom

SlikaSlikaSlika

Kupio sam i PK kais kracih dimenzija, kako bih mogao da uklonim komplet AIR/Smog pumpu i ceo sistem koji sluzi kao za smanjenje emisije stetnih gasova, a zauzima pola motornog prostora

Slika

Skinuo sam i kompresor klime kako bih pristupio AIR pumpi koja je ispod njega, ali ne stigoh da je skinem, pade mrak rano

Slika

Onda sam skinuo i komplet hladnjak posto prethodni "stap i kanap" vlasnik je naravno i tu imao udela. Ventilatori nisu mogli da se montiraju lepo na fabricki hladnjak koji sam kupio, bili su suvise udaljeni i stajali nakrivo, tako da se auto tesko hladi kada se sporo vozi ili stoji u mestu. Da bih to resio, skinuo sam komplet fabricke nosace i napravio nove. Nije da su estetski neko ludilo, ali zato ventilatori stoje kako treba.

SlikaSlika

Montiran hladnjak i isproban ventilator kako hladi u leru kada se zagreje auto, ohladi ga veoma brzo na radnu temperaturu sto se pre nije desavalo uopste. Pre kada ga upali, stalno vrti i ne gasi jer nije mogao dovoljno da spusti temperaturu, bio je suvise odmaknut od tela hladnjaka. Drugi ventilator sam inace spojio na prekidac, tako da mogu da ga ukljucim i iskljucim kada god hocu, sto ce reci, leti u gradskim guzvama ima da radi stalno, a u ostalim uslovima nema potrebe da se vrtulji

Opet je radio stap i kanap ispravka, nekakav nosac alternatora koji fabricki i ne postoji, je uglavljen verovatno iz razloga sto nisu mogli da nadju fabricki kais nego neki duzi pa su morali da pomeraju alternator u stranu kako bi ga dovoljno zategli Jbt, cega se god uhvatim, neka bajacina. Najlakse resenje mi je bilo da ga skratim i napravim novu rupu, a onda napokon legla i montaza kraceg kaisa bez SMOG pumpe koja je stajala i dalje stoji ispod kompresora klime, posto je prethodni vlasnik sjeb'o jedan od tri srafa na kojem se drzi, pa ce morati brusilica da radi Za sada je samo skinut kotur preko kojeg je isao kais, a uskoro ce da leti i komplet pumpa napolje.

SlikaSlikaSlika

Stigli i lezajevi za prednje tockove, posto ce se menjati komplet glavcine zbog novih diskova i celjusti, pa da se stave odmah i novi lezajevi.

Slika

Evo jos par slicica od pre neki dan, ostavio sam auto kod elektricara da zavrsi nesto oko struje pred ugradnju sekvent plinskog uredjaja.

SlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 00:59 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Onda sam uzeo druge felne, a kupio sam i dve "omanje" gume za pozadi, BRIDGESTONE Expedia, dimenzija 285/40/ZR17

Gume su fenomenalne, bukvalno kao nove, a bile su i dve nove na prodaju ali kada sam uporedio saru, nema ni 1mm razlike, a skuplje su 50% od ovih tako da se nisam ni najmanje dvoumio. Napred ce ici 245/45/17, samo jos da ih nadjem, ali za njih nije problem, to nije retka dimenzija kao ova gore

Kao sto rekoh, felne su prednje 8.5J ET13, a zadnje 10J ET20.

SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika

Uskoro kupljene prednje gume UNIROYAL 245/45/ZR17 i sve gume sam odmah montirao na felne, mnogo dobro izgledaju sada kada su kompletirane.

SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 01:02 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Montirane felne i gume po kijametu od vremena, jedva sam se odvezao i dovezao do AC Rasic da dogovorim sve oko ugradnje plina u ponedeljak. Sa ovim valjcima od guma pozadi, bukvalno se ne moze voziti po snegu.

Mnogo mi se dopada kako auto sada izgleda, a pravi izgled ce dobiti spustanjem najmanje 3cm.

SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 01:05 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Leg'o sekvent, auto radi kao sat :)

SlikaSlikaSlikaSlika

Uzeo sam i nov regler za alternator i ostavio stari stator koji je bukvalno sprzen, da se napravi i namota komplet novi. Evo i slicice reglera, a zaboravih da uslikam ugljenisani stator, nadam se da ga majstor nece baciti pre nego okinem sliku.

Slika

Eto toliko za sada, a trenutno cekam ECU iz USA, posto je ovaj moj najverovatnije pokvaren od silnog bajanja cigana koji su pre mene "odrzavali" auto. Sreca pa se nasao jedan decko iz USA, zaljubljenik u ovaj model Pontiac-a i poslao mi je ispravan ECU dzaba :), samo sam mu platio postarinu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 01:52 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2008 23:21
Ime: Njegos
Opel: pjesak
Sta reci za sve uradjeno osim :postovanje: i jedan veliki :respekt:
svaka cast

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011 04:38 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2010 20:53
Ime: Nikola
Opel: kadet e limo
au bre, ja ne mogu da procitam koliko ti kuckas i izbacujes slike :D

svaka cast za detaljnost garaze i ulozenom trudu samo za postavljanje ovolikih slika ... :respekt: :respekt:

a auto je predobar ... svaka cast :postovanje:

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2011 20:42 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Upravo stigla posiljka iz USA ali im se potkrala jedna "greskica". Poslali su samo jedan prednji kocioni disk umesto dva komada plus kocione plocice :) :) :)
Sad sam poslao mail sa primedbom i cekam da vidim kakav ce ishod biti. Jbg, ne moze sve da ide kao po loju :)

Stavio sam pored i fabricki disk da se vidi kolika je razlika u odnosu na novi i da se vidi kako ce otprilike izgledati kada se fabricki pretvore u glavcine sto treba uraditi da bih nove uopste mogao da montiram.

SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika
Slika

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2011 20:14 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Malopre mi stigao "ostatak" poslijke, drugi kocioni disk i kocione plocice, tako da je sve ipak OK :)

SlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2011 20:17 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jan 2010 02:44
Ime: Milan
Opel: Kadett E & Astra G Bertone & BMW E93
Nece Ameri da se brukaju ;)

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2011 21:45 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Malo sam kompletirao disk, plocice i klesta i uporedio sa starim diskom i plocicama.

SlikaSlikaSlika
SlikaSlika

Montiranje kocnica ce da saceka lepse vreme posto ima malo vratolomija, sto kod metalostrugara, sto ovako mehanicar i ja. Sutra cu da objasnim ovde slikovito sta treba da se uradi, cisto da se i ja podsetim :)

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011 12:46 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

E ovako da "ukratko" opisem sta je potrebno da se uradi kako bi se montirale ove kocnice i sta me ceka uskoro :)

Prvo treba napraviti adaptere koji ce da drze kociona klesta, a oni izgledaju ovako:

Slika

Nakon toga je potrebno fabricke diskove preraditi da postanu glavcine za nove.

SlikaSlika
SlikaSlika
Slika

Stitnik diska treba iseci ovako:

SlikaSlika

Potom ima malo igrarije sa secenjem i prosirivanjem rupa :)

SlikaSlika
SlikaSlika

Da bi se potom mogli montirati adapteri:

SlikaSlika
Slika

Kada se vrati nazad, to bi trebalo ovako da izgleda:

SlikaSlika

Potrebno je i uraditi duze brezone, ali to sam vec ranije zavrsio, tako da je sve spremno za pocetak radova.
Sve to lepo izgleda ovako na slikama, ali ne verujem da ce biti lako da se uradi, no moram da zavrsim to jer ovako jedva mogu da zakocim :(

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011 19:31 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Al' su navalili ovi iz poste :), upravo mi je stigao poklon iz USA, ispravan ECU posto je moj izgleda pokvaren jos od kad sam kupio auto. Jedan decko sa USA foruma koji zna da se lomatam sa Pontiac-om u Srbiji mi je poklonio svoj ispravan ECU posto je on zamenio komplet motor i ovaj mu ne treba. Samo sam mu platio troskove postarine od silnih 15$ :)

Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 17:11 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009 23:10
Ime: Slobodan
Opel: Astra G 1.6 16V, Signum 2.0T
Shone, ja ti se klanjam :wow. Ovoliku upornost i odlučnost da se sredi auto nisam video do sada. Svaka čast, nemam druge reči :).

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 19:28 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pri kraju sam zivaca, ako ga uskoro ne sredim i ne pocnem da vozim, bacicu ga u Dunav :)

Jbt, ovo je za poludeti vise, nije do kompa definitivno :(, izgleda da je nesto do struje i instalacije koju je prethodni vlasnik odrzavao isto kao i ostatak auta. Uglavnom, da bih se danas malo oraspolozio, uzeo sam da premerim jedan deo gepeka kako bih uglavio kutiju sa dva woofer-a i napravio sam je na kraju :) Ostaje jos tapaciranje i da se sve ivice lepo obloze lepkom za drvo. Mislio sam prvo da stavim samo jedan woofer, ali reko' kad imam dva, daj da ih uglavim nekako :) Veca kutija nije mogla da se ubaci, tako da sam morao malo da ih naguram jedan uz drugi.

Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 20:33 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2008 20:59
Ime: Zoran
Opel: Kadett D 3.0 mv6 & Pontiac Trans Am Targa 5.0 v8
No coment :respekt:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 302 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]