Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 21 Avg 2025 21:10

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: problem
PostPoslato: 29 Sep 2011 15:21 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2011 17:33
Ime: Vlada
Opel: Opel Zafira 1.6 16v Z16XE 2002.
Imam par pitanja.Vec drugi dan kako cujem kada upalim auto kao da nesto usisava neku vodu i to se cuje kod motora iz samog auta.Kao da srce vodu.Dok vozim to se ne cuje mozda zbog zvuka motora,a u leru se cuje,ali ne uvek.Probao sam malopre dok je auto upaljen i na leru da podignem haubu i da otvorim zatvarac tamo gde se sipa ulje pocne da izlazi neki belicasti dim i po malo prska ulje.Ne znam d ali je to normalno.Iskreno me je stah zbog toga jer mi se na pezou nikada nije pusilo kada otvorim cep za ulje,a nije ni dimilo.Doduse na pezou kada se otvori taj cep ne vidi se kao kod mene na zafiri onaj metalni deo koji se okrece,a sadacu da lupim i da kazem da je to bregasta ili kako se vec zove.Nekako mi izgleda kao da je nemoguce da kada je auto upaljen da bar po malo ne prska ulje jer kada se okrece taj metalni deo on okrece i ulje i baca ga ka otvoru.To su samo neke sitne kapljice ulja koja izlecu.Kada sma to gledao poslae toga sam ponovo probao da otvorim cep za ulje i nije vise pusilo vec je samo po malo prskalo ulje.Recite mi molim vas da li je to normalno ili moram opet da se zabrinem

Vrh

Tema posta: Re: problem
PostPoslato: 29 Sep 2011 15:39 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008 12:12
Ime: Radmilo
Opel: Od 1.3 do 2.0 :)
Garaza: pogledaj
To sto ti otice voda,verovatno imas vazduha u sistemu za hladjenje motora...pa se cuje kao da zubori voda..ako je to trebalo bi ozraciti sistem..a taj cep sto ti kazem i ispod njega metal jeste bregasta osovina,i normalno je da prska ulje kad se okrece zato sto verovatno nema zastitnu plastiku ispod cepa (da je ima ne bi se videla bregasta) i normalno je malo da dimi...tj na svakom motoru na kome sam ja skidao cep dimilo je pomalo... ispravice me neko od ovih starijih i iskusnijih ako sam pogresio nesto ;)

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2011 16:18 
5th Gear
Korisnikov avatar

Tacno je to da ispod cepa za ulje ne postoji nikakva plastika.Da li trebam da je nadjem negde i da je kupim,mislim na tu plastiku?Sada mi je lakse sto se tice tog prskanja ulja i dima.Nisma znao d aje to normalno.Sada sma ponovo palio auto i sada se jedva par sekundi cuo neki sumic i psle sve radi normalno i nije se cuo onaj zvuk slcan zubornju vode.Kako se to ozracije sistem ako ima vazduha u sistemu za hladjenje?Da li je to opsano?

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2011 18:23 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Okt 2008 19:59
Ime: Miroslav - Miki
Opel: Corsa C 1.4 16V
Uco, kad peces nesto u rerni, pa otvoris, hoce li da izadje malo pare?
Nemaju ti motori nikakvu plastiku ispod cepa, bregasta i treba da se vidi, a sto se odzracivanja sistema tice, provri nivo rashladne tecnosti, pusti auto neka zagreje motor, nek upali ventilator na 92 celzijusa, kad ugasi ventilator,onda vidi nivo u ekspanzionoj boci. Ako fali, dolij rashladnu tecnost, TEK KAD SE MOTOR OHLADI.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2011 18:54 
5th Gear
Korisnikov avatar

Mickey,znam ja ovo za rernu ;) nego secam se da na pezou uopste nije izlazio dim kada otvorim pokolpac za ulje,mada mozda i jeste malo,ali nisam siguran.Posto je to normalno,onda nemam vise sta da brinem kada je zafirka u pitanju.Sto se tice antifriza,kada su mi u Mirkos-u pre par nedelja menjali bobinu dodali su mi jos antifriza jer kazu da ga nije bilo dovoljno,mada cu da uradim i kao sto si mi ti rekao.Mislis da ga upalim i da u leru radi dok ne upali ventilator i kad ga upali da cekam da se ugasi pa da onda pogledam nivo antifriza u posudi?Samo cu morati da sacekam da se auto malo ohladi da bih mogao da otvorim cep na posudi za antifriz.

Sada sam gledao nivo antifrizakada je auto hladan i ima dovoljno izgleda,mada nisam bas 1000% siguran zato jer nemam lampu,a ne vidi se bas najbolje pa cu to sutra da odradim

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 13:29 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ne bih baz veze da otvaram novu temu pa bih da vas pitam jos nesto.Kada upalim auto i kada je u leru cujes se neki zvuk slican zuboru vode.Pomislio sam da nije mozda vezano za antifriz pa sam podizao haubu da vidim nivo tecnosti i sve mi deluje ok,ali kada ugasim auto cuje kako na cepu od posude za antifriz izlazi vazduh.Sad ne zanam da li je to normalno.Danas sam isao autom do prijatelja kome sam rekao kakav problem imam i kada sam mu pokazao sta se cuje kada je auto na leru on se nasmejao i rekao mi je da se to cuje zvuk kako pumpa za servo gura ulje i stvarno kada sam u leru i ne okrecem volan cuje se po malo zvuk,a kada okrecem volan onda se cuje vise to zuborenje.Da li je to normalno?Ja vas udavih mojim glupim pitanjima,ali sta cu kada se ne razumem i zato moram da vas pitam

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 13:36 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007 21:12
Ime: Aleksandar
Opel: Omega B2 2.0
kakav ti je nivo servo ulja za volan

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 14:02 
5th Gear
Korisnikov avatar

Sada sam gledao nivo ulja za servo i nalazi se izmedju minimuma i maksimuma.Auto sam ugasio pre dva sata i cudno mi je sto kada prislonim uvo na cep od antifriza da se i dalje cuje kao da izlazi vazduh,neki tih sum strujanja vazduha

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 14:08 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Taj sum vazduha na cepu je sasvim ok, ovo zuborenje ne znam sta moze da bude

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 14:12 
5th Gear
Korisnikov avatar

Da li je na ovoj mojoj zafiri elektro servo ili je onaj stari servo?Bas me interesuje sta znaci taj zubor koji se cuje kada okrecem volan kada je auto na leru

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 14:49 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

EPS, elekticna servo pumpa

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 15:49 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ok,znaci da ima taj novi elektro servo.Ali sta zasto se onda cuje taj neobicni zubor kada okrecem volan u leru?

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 18:06 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

kvcali je napisao:
EPS, elekticna servo pumpa

Kali, moram te ispraviti, EPS je Electric Power Steering,znaci nema servo pumpe, elektromotor je na vretenu volana, Zafira nosi servo pumpu, kao i ostali Opeli samo sto ona ne dobija pogon od motora preko kaisa vec je pogoni elektromotor.

Edit, zalegni ti uco ispod auta i pregledaj dali ta letva ne curi negde i opipaj manzetne na letvi volana.takodje prekontrolisi nivo ulja u posudi za servo.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 20:13 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pa da, poenta je da nije na kais, da ima el. mtor

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 23:31 
5th Gear
Korisnikov avatar

Sto se nivoa ulja tice ono je izmedju minimuma i maksimuma.Kada se menja to ulje za servo,na kojoj kilometrazi ili kako to vec ide i koje ulje za servo bih trebao d akupim ako budem menjao ulje za servo za moju zafiru?Danas sam poceo da kacim slike ovde,ali su mi dolsi gosti i tek sada ih kacim.Slikao sam autoo odozdo i na jednom delu,ne znam kako se zove vidi se da vlazi,ali nista ne kaplje ispod auta.Evo slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Sutra cu da odem do jendog masjtora da podigne auto i da ga pogleda pa cu vam javiti sta mi je rekao.Recite mi samo ako je procureo na toj letvi ili manzetnama da li je to skup kvar i da li puno kosta ?

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011 23:55 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Ako servo radi kako treba, ne diraj nista unapred, vec samo prati nivo ulja u toj boci za servo, ako pocne da gubi ulje tad idi kod majstora.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011 00:39 
5th Gear
Korisnikov avatar

Mene je iskreno strah da nesto ne krene kako ne treba pa cu sutra ipak da odem do majstora da vidim sta ce on da kaze.Po meni servo radi ok,isto kao i kada sam ga kupio pre mesec dana.Koliko litara ulja za motor ide u zafiru 1.6 16v Z16XE 2002.godiste?

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011 11:11 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Prema AD u taj motor ide, sa filterom, 3.25l 5w-30

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011 13:59 
5th Gear
Korisnikov avatar

Upravo sam se vratio od majstora i gledao je auto,ali nije imao mesta da ga podigne i podigao je onaj zatvarac od filtera za vazduh i zavukao ruku iza motora i izvadio je neki plasticni deo koji je vezan za ulje za servo i rekao mi je da nemam dovoljno ulja za servo.Kaze da se verovatno zbog toga cuje onaj zubor kada okrecem volan.Samo me interesuje kako je izgubio to ulje za servo kad je do pre par nedelja sve bilo ok.Sada cu da pozovem Mirkos da vidim da li mogu sutra da me prime i da oni vide o cemu se radi

Pa meni je onda onaj nadri majstor iz Jagodine sipao ceo litar vise ulja :palica:

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011 14:49 
5th Gear
Korisnikov avatar

Zvao sam servis Mirkos u Pozarevcu i rekao sam im da se cuje neki zvuk sican zuboru vode kada okrecem volan i majstor koji mi se javiomi je rekao da prvo mora da se prekontrolise ulje u servu.

Sta je moglo da popusti i da pocne da mi spada nivo ulja za servo?

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011 15:20 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Mickey je napisao:
zalegni ti uco ispod auta i pregledaj dali ta letva ne curi negde i opipaj manzetne na letvi volana.takodje prekontrolisi nivo ulja u posudi za servo.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011 15:43 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pogledao bih ja sve to to mi kazete kad bih znao kako sta od tova izgleda i kad bih mogao da se zavucem ispod auta.Jedva sam samo glavu provlacio ispod auta da ga ocistim kad mi je procurelo ulje zbog toga sto mi je majstor sipao previse ulja pa je svuda poizbijalo.Ako je popustila ta letva ili manzetne,da li se to tesko i dugo menja i koliko je to skupo cisto da znam kad sutra odem u Mirkos

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011 15:45 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jul 2009 18:01
Ime: Dragan
Opel: Astra Cabrio
Mozes sipati 10W40
nemas potrebe sipati skuplji 5w30

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011 15:50 
5th Gear
Korisnikov avatar

Prvi put sam sipao taj 10W40 GM.Sada bar znam da sa filterom ide 3.25l ukupno,a ne 4.2 kao sto mi je sipao moj stari dobri jagodinski majstor.Da li me mozete uputiti preko priivatne poruke na link gde mogu da procitam to koliko ulja ide u moj auto?Takodje me interesuje da li postoji neka knjizica ,tj uputstvo za moju zafiru na srpskom

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011 17:00 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

toda81 je napisao:
Pogledao bih ja sve to to mi kazete kad bih znao kako sta od tova izgleda i kad bih mogao da se zavucem ispod auta.Jedva sam samo glavu provlacio ispod auta da ga ocistim kad mi je procurelo ulje zbog toga sto mi je majstor sipao previse ulja pa je svuda poizbijalo.Ako je popustila ta letva ili manzetne,da li se to tesko i dugo menja i koliko je to skupo cisto da znam kad sutra odem u Mirkos

Slika Slika Slika Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]