Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 21 Avg 2025 17:42

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Astra g 1.7 DTI klima
PostPoslato: 13 Jun 2011 17:15 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2011 02:32
Ime: Mihajlo
Opel: Astra 1.7 DTI
Imao sam problem sa klima uredajem i kad sam ga odvezao kod majstora on kaze da mu je bio probusen hladnjak, sto i jeste. Gram freona nije imao u sebi i kompresor nije ni mogao da pokrene. Ja uzeo nov hladnjak za oko 9000din, odnesem mu ga sve on to zameni, ali kad je krenuo da je puni na onoj masini sto sluzi za punjenje klima ladno nema u programu astra g 1.7 DTI, sto mi je bilo skroz cudno, jer je to jedan od najzastupljenijih opelovih dizelasa (ima 1.4 benzinac, a od dizela 2.0 i 2.2). I on ukuca kao da je 1.4 benzinac i masina ubaci 600g freona, ali mi se cini da mi nesto slabije hladi ili se mozda ja tripujem, mozda sam ocekiva previse, ne znam... Pa reko da pitam ko se razume i ko zna da mi kaze koliko stvarno treba freona za astru g 1.7 DTI?

Vrh

Tema posta: Re: Astra g 1.7 DTI klima
PostPoslato: 13 Jun 2011 17:44 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Okt 2008 19:59
Ime: Miroslav - Miki
Opel: Corsa C 1.4 16V
Garaza: pogledaj
u 1.7 dizel motore ide 650 grama ulja u kombinaciji sa freonom.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011 20:45 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pa tako je on nesto slicno ubacio 40g ulja i 600g freona...valjda nije nesto mnogo strasno za tih 10g ulja ili freona, sta je vec u manjku? :D

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011 22:06 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Okt 2008 19:59
Ime: Miroslav - Miki
Opel: Corsa C 1.4 16V
Garaza: pogledaj
Ne znam puno oko klima, ali napred na veznom limu imas nalepnicu na kojoj pise koji tip ulja-freona i u kojoj gramazi ide za tvoj motor.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011 01:26 
1st Gear
Korisnikov avatar

Ok hvala, bas cu da zagledam... Aj kad sam vec ovde da vas pitam i za filter klime, gde se nalazi kod astre g i da li bih mogao to sam da zamenim da ne idem kod majstora? I jel ima neki dobar nacin kako da dezinfikujem klimu, posto je pocela da se oseca, a da ne idem kod majstora vise, popeli su mi se na glavu u poslednjih mesec dana?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011 01:57 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006 02:13
Ime: Vladimir
Opel: Opel Vectra B 2.0DI 16v
O svemu tome vec imas pisano na forumu moj smederevac :dedica:

NOW OPEL VECTRA X20DTL

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011 23:29 
1st Gear
Korisnikov avatar

Sad se setih, pa reko da pitam... Pitanje je mozda malo glupo, al sta da radim, bolje da pitam, nego da se pravim da znam. :D Cemu sluzi ono dugme, pored dugmeta za klimu, sa njegove leve strane, na kome pise max i nacrtan neki autic sa strelicom unutra? Naravno kod astre g.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011 23:43 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2011 22:18
Ime: Adnan
Opel: Vectra B 2.0 DTI Karavan
to ti je za recirkulaciju zraka u kabini. kad ti je to ukljuceno samo ti kruzi zrak u kabini, znaci ne uvlaci sa vana zrak. a kad je iskljuceno onda ulazi vanjski zrak preko hladnjaka u kabinu...

da ti je jasnije, dok je ukljuceno, zrak se uzima iz kabine i prolazi preko hladnjaka i tako jos vise ti hladi kabinu. al tad nema duvanjaja u autu, potusit se bre :D

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2011 00:16 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2010 21:29
Ime: Goran
Opel: Vectra B 2.0 DTI
To dugme Mihajlo stisnes kad ides za nekim sleperom koji dimi i smrdi,ili prolazis pored neke farme ,vidis dim.....da ti smradovi ne udju u auto :D

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011 21:16 
1st Gear
Korisnikov avatar

Ok, hvala, tako sam i mislio i bas sam ga tako i upotrebljavao kad naidjem na neki smrad ili slicno...nego sta me je zaintrigiralo pa sam postavio ovo pitanje, kad ga ukljucim znatno se pojaca strujanje vazduha tj. oni ventilatori mnogo jace krenu da duvaju, pa me to dovelo na razmisljanje dal nema i neki uticaj na klimu, da je ne pojacava slucajno. A ovo za strujanje vazduha u kabini, tj. da ne uvlaci vazduh spolja sam znao.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011 23:44 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2011 23:03
Ime: Sasa
Opel: Astra 1.7 dti
Mihajlo ako nisi nasao negde na forumu vec pokusacu da ti objasnim za filter klime. Ja sam negde nasao to na forumu kako se skida i gde se nalazi, pa da ti koliko toliko olaksam. Dakle moras prvo da skines kasetu kod suvozaca (tu ti idu torex safovi 5-6 kom), kad vadis kasertu sa desne strane imas sijalicu koja svetli kad je otvoris (skini konektor). E posle ces vec videti sa desne strane gde je filter ima tu nekoliko metalnih zakacki koje treba da poskidas i otvoris "vratanca" kroz koja se izvlaci filter. Meni je bilo tesko da ga posle ubacim pa sam skinuo i onu zastitu koja ide sa donje strane kasete (rukom se odvrnu dva plasticna "safa") i skinuo sam onaj deo koji usmerava vaztuh na noge (malo nategnes i upredes mora da izadje) tako sam dobio vise prostora da mogu lepo namestiti filter. Obrati paznju kako je stajao taj koji vadis ima li strelica u kom pravcu prolazi vazduh (na onaj koji sam kupio nije bilo nikakvih oznaka niti strelica pa sam stavio onako kako sam mislio da treba). Samo jos da dodam da sam verovatno kupio neki los jer kad sam probao da ga namestim one dve tvrdje strane su mi se zguzvale na pola pa nikako nisam mogao da ga uvucem do kraja (morao sam da napravim dva lima koji su mi sluzili za cvrstinu da bih ga namestio). E ovo je bilo moje prvo iskustvo oko zamene tog filtera, ako nesto jos mogu da ti pomognem kazi.

P.S. posto idem u ponedeljak i ja za klimu kod majstora reci mi koji ti je hladnjak stavio (majstor mi rece da taj najjeftiniji od 9000 nije los ostali su oko 14000)

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011 01:37 
1st Gear
Korisnikov avatar

@Sale.jo Hvala puno, taman sam mislio da odem kod majstora, ali sad me nesto vuce da probam i sam da ga namestim...mada ako nesto bude krenulo po zlu uvek mogu da ga pozovem i da platim. Za hladnjak ne znam, ali bas cu sutra da vidim koji je pa cu da napisem. Ali sam nesto u poslednje vreme poceo da se tripujem da mi klima ne hladi kako treba, sad da li sam ja to uvrteo ili je stvarno tako ne znam. Mozda na ovim paklenim temperaturama i ne moze bolje (jer mi kola stoje napolju pa se usijaju na suncu), ali sam cuo da to negde rade, tj. da proveravaju temperaturu vazduha na izlazu iz ventilatora, pa bih hteo to da odem da proverim (samo ne znam gde :D), pa tek onda da odem kod ovog majstora sto mi je menjao hladnjak i sto je punio i da ga smaram da je napravi onako kako valja. Ne bih teo ovako bez pokrica, ja njemu kazem ne hladi lepo, on meni kaze hladi odlicno...:D

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011 08:36 
1st Gear
Korisnikov avatar

Vidis moguce da ne hladi kao nekada dok je imala originalni hladnjak jer koliko ja kontam taj od 9000 je neki naj jeftiniji i nije GM, moguce da izmena nije tako dobra kao kod prvobitnog. Mislim da ceti mozda to mnogo bolje reci neko ko se bavi servisiranjem auto klima. Ovo je moje razmisljanje jer sam bas juce bio kod majstora i dogovorio za ponedeljak da oteram auto (meni kad sam ga uzeo bila napunjena klima ali to radilo samo nedelju dana dok nije ispustila freon), majstor mi rece da ako je otisao hladnjak to kosta od 9000 pa na vise, neki kao "GM" navodno su oko 14000 rsd.
Pitam se samo kad si ti to menjao i zasto ti majstor nije stavio novi filter jer kolko ja vidim taj hladnjak se nalazi bas tu gde sam ti objasnio za filter tako da je to moralo sve da se skine da bi menjao hladnjak.

P.S. sve ovo pod uslovom da mislimo na isti hladnjak (koji se nalazi u kabini tj. mali hladnjak). Ako ti je to menjao ne znam kako ces videti koji je, sem ako nemas neki racun ili papir za taj hladnjak.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011 14:06 
1st Gear
Korisnikov avatar

Sad ne znam bas strucno da se izrazim, pa cu probati opisno, valjda ces razumeti...:D Ja sam menjao onaj hladnjak sto se nalazi ispod haube, jedan, veci, je hladnjak motora, a drugi, manji, odmah ispred njega, na vrhu auta je taj sto sam ja menjao (hladnjak klime) kolko sam ja skontao. A za taj u kabini ja nisam ni znao da postoji...:D

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011 22:37 
5th Gear

Pridružio se: 29 Apr 2011 19:44
Ime: Milorad
Opel: Askona 1.6s
Hladnjak kod motora-prvi do maske vozila zove se strucno kondenzator,a hladnjak u kabini-isparivac!Upalite auto i klimu dignite haubu i za 15tak minuta deblja cev-usisna treba da bude rosna ili kad je uhvatite rukom prijatno hladna.Ukoliko je tako i curi vam kondenzat ispod auta klima vam je ok.Za kondenzator ne brinite protok i velicina je ista i kod kineskih i originalnih,a uostalom ni kondenzatori iz prve ugradnje GM se nisu bas proslavili trajnoscu!Bar 20ak njih sam video koji su pukli sami od sebe znaci u sredini lamela bez nasilnog ostecenja

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011 23:16 
1st Gear
Korisnikov avatar

Stidim se svog neznanja :( ali zato ste tu vi. :wow Sad mi je skoro sve jasno.
Samo bih hteo jos da pitam Milorada koji od hladnjaka da tako kazem pre procuri i koje su cene (da li ova informacija od 9000-14000 vazi za mali hladnjak u kabini ili za taj napred)
Hvala unapred. :salute:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011 00:41 
5th Gear

Cena je za kondenzator-hladnjak u motornom prostoru prvi do maske auta.Nije nikakav problem,verovatno da ja nemam pojma za nesto iz tvoje struke,tako da smo ovde da jedni drugima pomognemo koliko to mozemo u okviru nasih znanja.Gotvo uvek pre procuri kondenzator od isparivaca.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011 03:01 
1st Gear
Korisnikov avatar

A jel moze nekako da se proveri da li klima duva dovoljno hladan vazduh?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011 20:39 
1st Gear

Pridružio se: 09 Jul 2011 23:03
Ime: mirko
Opel: omega a 1.8i
Svaki malo ozbiljniji servis klima ima uredjaj za merenje temperature vazduha koji ulazi u kabinu,obicno posle punjenja ili servisiranja to i proveravaju. Puste klimu da radi i neku sondu postave u otvor na tabli gde ulazi vazduh i onda ocitaju vrednost.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011 02:25 
1st Gear
Korisnikov avatar

A da li mozda zna neko da mi kaze, da li hoce da rade samo to, tj. ako sam ja klimu servisirao na drugom mestu i nisam zadovoljan uslugom, a taj servis nema aparaturu za taj zahvat, da odem u drugi servis i da mi samo to provere? I koliko bi to kostalo, naravno, okvirno, posto sigurno nije svuda ista cena?

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011 16:44 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2010 21:29
Ime: Goran
Opel: Vectra B 2.0 DTI
A sto da ne moze Mihajlo,pa lepo odes u neki servis klime,kazes dobar dan mozete li da proverite dal je ispravana moja klima u kolima i dali dovoljno hladi...pa nema niko da te bije druze to im je poso i verujem da ce ti to besplatno ustanoviti.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011 21:14 
1st Gear

Pridružio se: 09 Jul 2011 23:03
Ime: mirko
Opel: omega a 1.8i
Ma naravno cela ta operacija sa merenjem temperature traje par minuta odnosno dok se ne ohladi unutrasnjost kola.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011 02:53 
1st Gear
Korisnikov avatar

Ok, hvala... Ma mislio sam da ne bude kao: "nisi kod nas servisirao klimu, idi kod onoga sto ti radio servis pa proveravaj" i te fore.

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2011 23:17 
5th Gear

Kupi digitalni unimer koji ima sondu za merenje temperature ili samo digitalni merac temperature sa sondom(imas ga po prodavnicama auto kozmetike)-ubacis sondu u otvor za duvanje 2do 3 cm duboko i ukljucis klimu i izmeris izlalnu temperaturu tako da ne moras da moljakas da ti samo to neko odradi.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2011 18:06 
1st Gear
Korisnikov avatar

A kolko to kosta?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća