Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 22 Jun 2025 00:48

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Trese volan
PostPoslato: 30 Apr 2013 19:09 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2011 11:10
Ime: Bojan
Opel: Astra H 1.6 Twinport
Ljudi, svaki savet je dobro dosao. Prosle godine sam promenio obicne celicne felne Ronalovim. I tada pocinju moje muke. Pri brzini od 120 na sat krece volan da mi trese kao lud. Felne ispravljene i izbalansirane, gume takodje, trap regulisan, stavljeni odgovarajuci prstenovi na felne... Sve sam probao, ali problem nije resen. Volan sada trese naravno manje, ali i dalje toliko jako, da se ne moze voziti preko 120 na sat. Da li neko od vas ima ideju sta bi mogao da bude problem?

Vrh

Tema posta: Re: Trese volan
PostPoslato: 30 Apr 2013 19:19 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2012 21:45
Ime: Milan
Opel: Kadett 1.8 8v
Garaza: pogledaj
jesi probao da vratis celicnjake da li tad trese ?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013 19:24 
1st Gear

Pridružio se: 13 Mar 2013 04:32
Ime: Djordje
Opel: Astra F
A te alu felne kad se stave na balansirku, ne bacaju ni malo? Moze da bude kriva u srcu, i onda baca, ne moze tegovima da se resi, a mnogo se tesko i ispravlja.
Dosta stvari moze da bude uzrok tome, ali ako sa celicnim felnama nema problema, znaci da nije do trapa i upravljackog sistema. Je l' si probao skorije da stavis opet celicne felne, cisto da vidis da li sa njima sad trese ili ne?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013 19:49 
1st Gear
Korisnikov avatar

Hteo sam sve da uradim da bi zbog estetike ostale ove, jer kola mnogo lepse izgledaju. Ovih dana cu da vidim da namontiram celicne, da vidim kako ce auto da se ponasa. Verujem da je problem u felnama, jer pre nego sto sam ih kupio nije nista treslo. Tako je to kada uzimam polovne alu felne..... Nego sam hteo da mi neko ukaze ako sam nesto zaboravio da odradim....

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013 20:26 
1st Gear

Pa nema sta, felna moze da trese ako je kriva, ako nije adekvatna centralna rupa (to si resio prstenom) i ako nije adekvatan raspored rupa, tj dimenzija (recimo montiranje 4x100 na 4x98 itd). Znaci kod tebe mislim da jedino moze da bude kriva felna, a to se lako proveri kod vulkanizera kad stavi na balansirku..
Eventualno mozda mogu da se osete vibracije na volanu ako kaci negde, zbog neadekvatne sirine i ofseta, ali tu bi imao jos neke simptome, zvuk neki, nesto, ne samo vibracije.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013 23:39 
1st Gear
Korisnikov avatar

Znas kako, meni se nesto cuje sa obe prednje strane. Sa leve mi pisti kada krecem kolima, kao.ds svira felna, a sa desne strane mi se pojavljuje zvuk na 2000 obrtaja, svira kao neka frulica, traje kratko i prestane. Stvar je u tome sto se to pojavilo relativno skoro, dosta vremena nakon sto sam namontirao frlne, a vibracija je bilo od samog pocetka. Nisam pametan. Moram na put a ne mogu da krenem dok to ne resim. Jedan drugar mi je rekao da moze da bude d
a je srce felne krivo i to ne moze da se popravi. Ne znam koliko je taj info verodostojan...

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2013 00:41 
1st Gear

Pa moze, napisao sam ti vec da postoji ta mogucnost. Ali ako je krivo srce to se vidi kad se stavi felna kod vulkanizera na masinu. Zato sam te pitao da li su bacale kad si ih balansirao...tj da li je moglo tegovima da se potpuno izbalansira da ne baca.
Ja npr vozim 2 felne sa krivim srcem, i kad krene da je vrti balansirka seta guma levo desno. I pri odredjenom broju obrtaja imam vibracije, najvise oko 120 na sat. Mada kod mene npr na 120 krene da trese dosta, pa na 130 prestane itd...znaci nisu konstantne vibracije, zavisi od brzine.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2013 10:54 
1st Gear
Korisnikov avatar

Bile su krive dve, ispravio je, ali i dalje trese. Postoji osnovana sumnja da me je za jedenu felnu zajebao, da je nije ni pogledao, ali ne verujem da bi zbog jedne i dalje tako treslo. Radi se o zadnjoj desnoj. Mozda je zaista do dimenzija rupa!? Moracu i to da proverim.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2013 19:11 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Apr 2012 03:15
Ime: Vlada
Opel: Vectra 2.0 16v
uzmi lepo pa zameni prednu desnu felnu sa zadnjom desnom pa proveri da li tad baca prednji desni tocak. ako opet baca zadnj, a prednji ne, onda ti je problem verovano u glavcini, ne znam da li imas pozadi diskove ili dobose, ali postoji mogucnost ako si menjao pozadi jedno od ta dva da je neko stavio srafce sa vecom glavom za drzanje diska ili dobosa pa da felna nece bas najbole da legne na glavcinu. pogledaj ustvari prvo ti pa tek onda menjaj tockove

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013 23:17 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2012 19:21
Ime: Dejan
Opel: Calibra C20NE
Cim provozas auto sa drugim felnama i gumama bices pametniji, znaces da li je trap ili su tockovi.
Jel trese samo kada ubrazavas i drzis gas ili i kada ga izbacis iz brzine na tih 120? Jel prestaje da trese tamo oko 150?

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013 23:51 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2012 17:02
Ime: miroslav
Opel: rekord e 1.8s astra f 1.4nv
najpre ce da bude da je kriva guma ali oko 60 se najvise osecaju krive felne ako tad ne trese nije do toga ako tek pri tim supersonicnim 120 pravi trzaje onda je nesto do spona ili centriranja trapa.jer sve sto se oseca na volanu se prenosi preko spona,

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013 23:54 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011 13:18
Ime: Aleksandar
Opel: Astra G
moguce da su gume krive

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2013 22:33 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2011 11:36
Ime: Aleksandar
Opel: Astra Bertone Z20LET
U principu sve gume se blago izdeformisu od voznje samo sto je kod nizih profila to osetljivije dok veci profil neutralise to skakutanje gume. Verovatno je do guma, i kod mene je ista situacija, felne ok a i dalje trese a gume su 2012 god ali tako je kako je.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]