Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 25 Jul 2025 13:13

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Novi pravilnik za ateste
PostPoslato: 04 Feb 2013 19:07 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007 21:12
Ime: Aleksandar
Opel: Omega B2 2.0
evo stole nosorog se oglasio

Kako prenosi Beta, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović najavio je da će uskoro početi primena novog pravilnika o ispitivanju ispravnosti vozila, što će, kako je naveo, uvesti red u tu oblast i doprineti povećanju bezbednosti u saobraćaju.

„Vrlo brzo će početi primena pravilnika o ispitivanju vozila, jer je do sad dosta neuređeno pitanje ispitivanja vozila i izdavanja atesta. U taj segment ćemo uvesti red”, rekao je Jovanović u intervjuu agenciji Beta govoreći o planovima u ovoj godini.

Agencija za bezbednost saobraćaja planira da ove godine počne i izdavanje licenci profesionalnim vozačima. Licenciranje će početi u drugoj polovini godine.

„Skoro da smo završili priču i o implementaciji tahografa, pre svega izradom memorijskih kartica za digitalne tahografe koje radimo već godinu dana. Završili smo priču sa proverom znanja tehničara koji rade u radionicama za servisiranje tahografa. U toku je postupak ovlašćivanja radionica koje se time bave”, rekao je Jovanović.

On je ocenio da Srbija po bezbednosti u saobraćaju i dalje zaostaje za najbezbednijim zemljama u Evropi i svetu napomenuvši da je u toku izrada Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja koja sadrži niz mera za poboljšanje stanja u toj oblasti.

„Što više saobraćajnica bude pokriveno sistemom video nadzora biće bezbednije. Dobar primer je žuta traka na Brankovom mostu u Beogradu. U toku je izrada Nacionalne strategije za povećanje bezbednosti u saobraćaju do 2020. godine. Ta strategija sa nacionalnim planom sadrži niz detalja i mera za povećanje bezbednosti”, rekao je on.

Jovanović smatra da se protiv bahatih vozača koji ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju mora boriti uporednom primenom preventivnih mera i efikasnim kažnjavanjem.

Upitan o izradi novog zakona o bezbednosti saobraćaja, Jovanović, koji je član radne grupe za izradu zakona, rekao je da očekuje da nacrt bude gotov za mesec do dva i da će potom početi javna rasprava.

Na pitanje o najavi da će u novom zakonu biti precizirani slučajevi u kojima su putari odgovorni za saobraćajnu nesreću, Jovanović je rekao da je to jedno od pitanja koje radna grupa razmatra.

„Mislim da je značajno odrediti odgovornost svih subjekata, uključujući putara”, rekao je Jovanović koji nije želeo još da govori o pojedinačnim odrebama novog zakona o bezbednosti saobraćaja u izradi.

Autor: Beta.rs

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013 19:17 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2012 21:06
Opel: Manta b 1.2s 75', volvo v40 1.9dci 2004.
Garaza: pogledaj
ja sam u martu ubacio plin i odradio atest, sad u martu idem opet da registrujem. da li treba nesto da se plati za upisivanje gasa u saobracajnu?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013 19:32 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2011 10:32
Opel: Vectra A 1,6SV 8V
Koliko je meni poznato a govorim iz licnog iskustva ne upisuje ti se gas u saobracajnu vec vadis(kupujes)novu saobracajnu u kojoj ti pise da ti je vozilo na gasni pogon a "staru" saobracajnu ti poniste(probuse) i vrate ti je za uspomenu.
@Bane66 - "Bitno je da ti imas zeleni kartoncic uz sebe, jer pandurima je to jedino merodavno. Nemaju citac da sad proveravaju jel pise i u saobracajnoj na cipu." ne pise za gas u cipu nego se normalno vidi na saobracajnoj.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013 19:37 
5th Gear

Pridružio se: 21 Jul 2012 16:15
Ime: J.Lisica
Opel: Corsa B
Mickey je napisao:

E mene sad zanima gledajuci ove propise koliko kosta konkretno atest za tng sistem i kako da se izvede?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013 19:40 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
gorivo je vidljivo i pise na zadnjem delu saobracane benzin-gas.

isto ti se uhvati,mozes i sad mozes i na registraciji. mada iz mog iskustva,briga saobracajce za ono zeleno papirce. njima je bitno da si platio mupu da ti izda drugu saobracajnu jer oni od toga zive.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013 20:06 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2010 23:23
Ime: Gavrilo
Opel: Kadett C 1.2
Ja kad sam ugradio plin, jos je bila stara saobracajna, vozio sam do isteka registracije(malo manje od godinu dana), uz potvrdu o atestu. Tu ppotvrdu sam drzao u saobracajnoj i uvek sam je davao policiji na uvid, kad mi traze dokumenta. Nisu mi pravili problem, a pri novoj registraciji, dobio sam saobracajnu sa cipom i na njoj je napisano benzin-gas, a naravno i u cip je upisano.
Onda je bilo nekih glasina da se mora stavljati i nalepnica dobijena uz atest, ali je ja nisam zalepio jer sam proverio da li mora pa su mi rekli da ne mora.
A izjave direktora agencije, su stvarno revolucionarne i urnebesne :D. Zamislite mi zaostajemo po bezbednosti za najbezbednijim zemljama u Evropi, ma to nije moguce :D . A ovo sa kamerama, to je tek smesno. Nemam nista protiv da stave kamere na sve puteve ili cak da nam u kola uvedu obavezno ugradjivanje kamera koje bi snimale put i koje bi policija mogla da pregleda na zahtev, ali pre toga neka nam napreve te iste puteve i omoguce neke normalne brzine po regionalnim putevima(70-90km/h), a ne 40-60km/h, a ako i vozis brze, ostaces bez tocka. Prvo neka srede puteve, a onda neka uvode kamere.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013 20:10 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Dec 2010 22:25
Ime: Danijel
Opel: Alfa Romeo 33 1.5 BOXER Lancia Dedra 1.8i.e.
Ljudi,ja imam upisano u saobracajnoj benzin-gas,ali nemam kartoncic onaj,mada nisam ni imao problema do sada? Sta dalje da radim?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013 21:19 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2011 23:13
Ime: Zeljko
Opel: Tražim
Ma neće vam niko nista gleda do promene zakona, a onda ce samo to da gledaju.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2013 11:04 
5th Gear

Ko sad radi atest tng sistema? Kome covek treba da se obrati ako hoce da radi bilo kakav atest?

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2013 12:00 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2012 18:36
Ime: Milos
Opel: Vectra B 1.8 16v
I, jel stupilo novo pravilo na snagu?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013 23:25 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2011 23:13
Ime: Zeljko
Opel: Tražim
Da li je moguće sada uraditi validan atest za stakla? Ukoliko može bolje uraditi sada za par 000 dinara nego za 20-30 000 od maja.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013 22:32 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Malo osvezenje, sa dosad prikupljenim podacima:

Za sad se saznalo da cena atesta plinskog uredjaja, iznosi negde oko 10.000din.
Elem,...agencija za bezbednost, trazi uplatu od 3000din (ne znam tacno sa kojim objasnjenjem),.. tu je i neka uplatnica od 250din (ni to jos ne znam tacno za sta je),..i cena samog atesta koja je dosad bila 5.500din, skocila je na 6.000din.
To su za sad informacije,..ali jos je negde u domenu lud - zbunjenog.
Cim se pojavi definitivno, konacno i provereno stanje,...javljam. ;)

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2013 17:40 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Dodatak:
Detalji sa sajta:
http://www.abs.gov.rs/ispitivanje_vozila.html

...a dodajem da je ponovo uvedeno radjenje tehnickog pregleda po ugradnji plina, tako da ukupnu cenu povecava za vrednost tehnickog (ako ne uklopite sa vremenom registracije).

Atest bi sad trebalo da vam dodje na kucnu adresu, a salje ga agencija.

Kao sto rekoh sa pocetka ove teme,...najveca novina ovog novog pravila ili ti zakona,..je da se narodu uzmu pare na bilo koji nacin. Mislim da je preskupo, tih 3000+ dinara, da mi na kucnu adresu posalju papir od atesta.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2013 22:42 
5th Gear

U prevodu, za atest tng sistema sve je isto kao i dosad, mislim sem da se nadju fore da se skupi ovo malo vise papira o ugradnji i kupovini opreme i umesto 45eura 100eura i ajd. Naopako. Al opet nije tako crno, manje je 100 eura od onih 25000din+jos koliko kako se prvo govorkalo.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2013 22:54 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2011 01:43
Ime: Dragan
Opel: astra f1.4
sve u svemu jednom sam bio platio 5500 i nikad vise

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2013 23:07 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Nesta kao sto kaze camer,...skoro pa isto.
Meni jedino pogoduje u svemu ovome, sto sad mora da u papirima koji se dobiju prilikom ugradnje, bude zvanican pecat firme koja je ugradila. Na taj nacin malo ce se procistiti ko sve ugradjuje plinske sisteme, a na taj nacin i malo da se uvede u red vrednovanje tog posla ugradnje kako i dolikuje, sobzirom na opseznost samog posla, i odgovornosti prema tom vozilu.

U svakom slucaju, nazalost, drzava je opet pronasla nacin da uzme pare od nas gradjana.

Citiraj:
sve u svemu jednom sam bio platio 5500 i nikad vise

Gagi, kako god okrenes, i dalje se isplati voziti na plin i platiti sve to sto drzava trazi. ;)

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2013 23:27 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2011 01:43
Ime: Dragan
Opel: astra f1.4
isplati se naravno ali i danas ima mnogo autombila bez atesta i voze opusteno,a ovima ce opet da bude dosadno pa ce razmatrati kako da povecaju cene.pa mi bolje da vozim bez atesta a plina se ne odricem

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2013 23:36 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

...may the TNG be with you,..and,..don't under estimate the power of the gasoline side!

:ludilo:

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2013 17:49 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Malko da osvezim temu sa novim informacijama!

Prva stavka:
Klasika,...neko i dalje sedi i smislja kako narodu uzeti pare!
Od pre dva - tri dana, na snagu je stupilo novo pravilo (niko ne zna, odakle se to pojavilo),...da svi koji su atestirali po starom pravilu, tj na 10 godina,...u slucaju da je proslo vise od 5 godina od datuma kad ste radili atest,...atest se mora ponovo uraditi!!!
Jednom recju,..uvedeno je nesta sto radi retroaktivno!

Druga stavka:
Sva vozila koja imaju lambda sondu, nevezano da li je u kombinaciji sa karburatorom ili monopointom,...sva ta vozila moraju imati Lambda control sistem, ili nece proci atest!!!
Ovo vazi samo za vozila u koje se nemoze ugraditi sequent sistem.

Treca stavka:
Onaj koji izracuna da mu se ne isplati da vise atestira plin, te resi da skine sve u kompletu,..ili na taj nacin pokusava da se provuce na tehnickom (pa posle da vrati sve nazad),...mora od nekog servisa imati izjavu da je plin skinut (ne pomaze da sami skinete), jer na osnovu toga ce se u sup-u brisati iz evidencije da je vozilo na TNG, i naravno, naplatice vam se nova saobracajna iz istog razloga.

Ovo su informacije dobijene od ljudi iz AMSS, gde se radi atest. Ceka se informacija sa Masinskog fakulteta, da vidimo ima li razlika u tim pravilima, kao sto su bile razlike i ranije.

Ovih para dana, najvise dolaze ljudi koji rese da skinu plin, jer im se ne isplati da sve dovedu u red da bi prosli atest. :banghead:

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2013 18:33 
Club 1000
Korisnikov avatar

pa koji djavo su uveli koriscenje plina ako gledaju na sve nacine da poskupe upotrebu raznim atestima, taksama. evo ja sam morao novu dozvolu da vadim samo da bi mi dopisali tng kao jos jedno od pogonskih goriva i dao za registraciju dve crvene vise. ako tako nastave jeftinije ce biti voziti na benzin. oni stvarno nisu normalni!

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2013 23:08 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Citiraj:
pa koji djavo su uveli koriscenje plina ako gledaju na sve nacine da poskupe upotrebu raznim atestima, taksama

Pogresno razmisljas! Samo im se jedna misao mota po glavi,...a to je kako uzeti narodu pare! Nista drugo nije bitno!
A s'obzirom da nemogu vise da dizu akcize na gorivo,...nasli su zlatnu koku,...plinashe. Ko nam kriv, kad smo se namnozili!

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2013 01:20 
Club 1000
Korisnikov avatar

da znas da si u pravu, treba i plin da izjednace s benzinom pa nek se vozi ko kako hoce :) stvarno smo nebeski narod :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]