Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 10 Jul 2025 01:25

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Opruge
PostPoslato: 21 Okt 2008 18:40 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2008 22:43
Ime: Dejan
Opel: Astra G 1.8
Ha.. Ne hvala =) Zelim da ga vratim na stock jednog dana.. Uzecu neke do 100 e,trebalo bi da ima? Komplet 4 kom?

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 18:45 
OTS Osnivač
OTS Osnivač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 16:41
Ime: Бошко
Opel: Мазда 323 БГ 16v, Корса А СОХЦ Турбо
Garaza: pogledaj
Ako nemash para, a spushta ti se (milim na auto) promeni samo prednje opruge za nize.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 19:22 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2007 22:25
Ime: Nenad
Opel: Astra G 1.7DTI, Astra H twin top 2.0T
pa onda kupi stock i prednje i zadnje. Iseci ih i sabij i imas spusten auto. Svoje ostavi, pa kad ti dune, vrati ih :)

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 19:27 
5th Gear

Pridružio se: 23 Feb 2008 14:11
Ime: srdjan
Opel: vectra a 2.0 16v
pa za manje od godinu dana ima da menja kompletno prednji trap. Ako nemash para da uradish to kako treba nemoj to ni raditi

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 19:33 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007 11:10
Ime: Milos
Opel: Astra Bertone 2.0 Turbo, Corsa C 1.3 CDTi
enco je napisao:
pa za manje od godinu dana ima da menja kompletno prednji trap. Ako nemash para da uradish to kako treba nemoj to ni raditi

apsolutno

nisam siguran kakvo je stanje kod sabijanja i secenja ajde neki info?

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 19:37 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

da valja niko ne bi kupovao krace opruge :D
ali zato jeftinije ne postoji.

Imam ja jedno glupo pitanje (nemoj da se uvredis :) ) Ako vec prelazis samo 200km mesecno, zasto bilo sta radis na autu. Sto ne ulozis novac u nesto sto ti je potrebnije? :)

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 19:41 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

calibrica je napisao:
da valja niko ne bi kupovao krace opruge :D
ali zato jeftinije ne postoji

naravno to svi znamo. Ali zasto ne valja, sta su mane, sta moze da se desi, kako utice na ostatak automobila itd itd.
Dajte da damo kompletne informacije kako bi dosli do resenja ;)

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 20:02 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

ono sto ja znam...
sabijanje ne valja jer se menja struktura materijala, moze da pukne...
secenjem mozes lako da je izbacis iz ose...
Razlika u udobnosti i funkcionalnosti izmedju fabricki nize opruge i ove sabijene ili secene je ogromna...

Po meni sa trapom, vesanjem i kocnicama ne treba mnogo eksperimentisati i stedeti.Uvek uzeti sto kvalitetniji deo, a ko voli da se igra i ustedi trazi sto jeftinija resenja...

Primer od pre dva dana. Stavljena reparirana spona, tada je bila prelazno jeftino resenje. Pokusaj izbegavanja budale koja je sa sporednog puta izletela na NS auto put i naglo cimanje volana dovelo je do pucanja te hebene reparirane spone.
Ishod, izletanje u jarak pored puta i prevrtanje auta tri puta preko krova.
Rezultat, potpuno unisten auto... na svu srecu nema povredjenih...

Ali ko sta voli i kome sta odgovara u datom trenutku tako i postupi :)

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 20:09 
5th Gear

uvek se kupuje komplet tj i opruge i amortizeri za te opruge jer ako samo sabijesh ili isechesh opruge kao prvo one gube svoje svojstvo a kao drugo amortizeri ti stradaju u vrlo kratkom periodu tako da to shto prodjesh jeftinije u startu kasnije ce te koshtati brdo para

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 20:17 
OTS Osnivač
OTS Osnivač
Korisnikov avatar

Uglavnom se slazem sa cali...ali.

Ako se posao dobro odradi (dal sabijanje dal secenje) i ako ne preterujete sa tim (znachi da ne patosirate auto) i ne divljate sa njim ne idete offroad po ivicnjacima rupama i sl...nema chega da se plashite.

Koliko ljudi znate da su spushtali auto secenjem/sabijanjem?
Koliko njih znate da su pucale opruge?

Do zamora materijala naravno dolazi...ali to ne znachi da ce da puknu, vec da ce krace da traje, bar je uglavnom tako. Opruge same po sebi traju jako dugo...tako da to nije neki problem.
A i da pukne...nishta strashno, stavite drugu. :cool:

Enco je isto u pravu...ali nema razlike izmedju sabijene opruge i obichnog amortizera, i prave sportske orpuge i obichnog amortizera... u oba sluchaja amortizer strada ranije nego shto je predvidjeno. Tj kompeltan fabrichki trap sa durgom oprugom strada podjednako, razlike nema.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 20:22 
5th Gear

e pa to i kazhem, kad vec auto treba da se spusti kupuje se sve u paketu tj i sportske opruge i sportski amortizeri

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 20:27 
OTS Osnivač
OTS Osnivač
Korisnikov avatar

Naravno...ali decko nema para, a oce secera...zato mislim da mu je najbolje da spusti svoje vec postojece.
Najeftinije je, a ako ih ne zlostavlja trajace.

Mislim naravno da ima 1000e da bi mu predlozio ceo kit,shtelujuci,opruge,viljushke,balans,blokovi... al jbg nema.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 20:49 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 02:07
Ime: Vladimir
Opel: 3 komada
Garaza:
Ako nema da uzdvoji 100evra (verujem da polovne mogu i za 50 da se nađu) onda neka se ne igra sa glupostima zvanim sečenje i sabijanje. To je najveća glupost koju neko može da uradi!
Slika
Pogledaj sliku, isećeš oprugu, i kakva je onda??? Umesto prstena koji treba da naleže dobijaš ŠPIC. I to je bezbedno?
Sabijanje: super, ugrejaće ti neko brenerom oprugu, sabiti je i vozićeš se kao u taljigama, kao da nemaš opruge na autu.

Kao prijatelju ti preporučujem sačekaj mesec, dva, tri i kupi firmirane opruge, komplet i stavi. Kad dođe zima vratiš tvoje fabričke opruge i zimske gume, na proleće vrneš minuse na auto i vozi

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 20:59 
OTS Osnivač
OTS Osnivač
Korisnikov avatar

Kad nadje polovne ya 50e kako da zna da to nije sabijano ?

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 21:20 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ma hocu da kupim nove opruge,to sabijanje i secenje mi ni jednog trenutka nije palo na pamet.. Pre cu cekati malo vise i da kupim kvalitet nego da se igram,pa cale kad bi video to da radim sa oprugama vise mi dinar ne bi dao za auto :)

Sto se Cali-evog pitanja tice.. Pa sad bas vozim ovako malo kako ne bi trosio kintu na gorivo KADA ZA TO NEMA POTREBE vec sa tim parama da kupim ono sto volim,i najzad da ostvarim taj san o komplet stajlingovanom automobilu.. E kad to uradim onda ce djoka bas da me boli :)

A 100 e cu imati sigurno da izdvojim,i verujem da ce meni opruge dosta trajati jer sam pre godinu dana promenio prednje amortizere i stavio GM original,to je za prednju,a i zadnji su ZA SADA u super stanju :) U svakom slucaju mislim da sam napisao,meni auto ne sluzi za posao,sve sto mi treba ide preko city express-a,evo treba mi nesto iz Bg-a zamolim nekog od vas,vi mi posaljete,castim vas pice,dva i eto.. Zasto bi ja isao u ludom beogradu koji mi je za malo dosao glave ako ne moram.. Stoga auto mi sluzi jedino kao sredstvo za zabavu i opustenje :) Nisam od onih koji se k******,vozim auto gledam pravo i igram unutra kao neki retard,bas me briga meni lepo :)

Da li znate cenu onih manje poznatih marki opruga koje ste naveli?

Edit za Cali-evo pitanje.. Reci mi brate koliko si puta video ljude kako kukaju na fazonu: TI SI LUD,JA NIKAD NE BI DAO TOLIKE PARE ZA AUTO,PA ODAKLE TI TE PARE,PA TI NISI NORMALAN,MA TO JE SVE NEBITNO KOGA TO ZANIMA ITD ITD.. E,a istina je da bi on mnogo voleo to da ima medjutim.. Njemu je nevidjena ludost da da novac za modifikovanje automobila,a kada treba da se izadje pukne 50 eura za vece i vise i zasto.. Da bi sutradan peglao.. Ili pa glupak raspali juri neku glupacu raspalu koja ga vrti oko malog prsta i izuva ga za kesh tako smesno i zasto.. Da bi malo jebao ode ceo stajling.. Dobro.. Hoce stajlingovan auto a svaki dan ide da se vozi,da se glupira,bez ikakve potrebe sto rezultuje potrosnjom goriva,i delova i tu ode stajlingovan auto,a da ne pricamo o onim idiotima koji piju i voze,pa naprave sranje i to sranje ih kosta 100 000 dinara.. Otislo 5 stajlinga.. Onda covek nece da da za stajling ali voli da vozi u gradu 100 na sat.. Sta dobije? Kaznu,veliku.. soma dve tri pet deset.. Eto ode stajling.. I tako ima primera koliko zelis,jbg.. Ja imam smesnu platu,12 000 dinara,izvucem jos neku kintu sigurno preko ali dobro,i sa tim parama treba da razmisljam o 3 skupocena projekta koji moraju biti zavrseni do leta.. Sigurno da necu da se vozim bez potrebe,necu da rizikujem da sjebem auto,napravim sranje,zveketa delovi,popijem kazne itd itd.. Prioriteti se moraju znati,odricem se puno toga za nesto sto volim-i ne kajem se..

ne koristi velika slova bozza

Poslednji put menjao TheeyaN dana 21 Okt 2008 21:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 21:21 
IN MEMORIAM
IN MEMORIAM
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2007 01:39
Ime: Sasa
Opel: Astra F GSI Turbo
E upravo to... A plus to igranje zimi skidaj leti vracaj uopste nije jeftino bukvalno menjanje ako ne radi sam dodje mu ko pola opruge...

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 21:29 
5th Gear
Korisnikov avatar

Mislim da ti je promakla prica da imam auto servir :) Nego,jel treba da se centrira trap kada se menjaju opruge? I to imam za dz lol :D

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 21:49 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Ono sto mislim da je cali hteo da kaze je: koj ce ti auto ako ce da stoji sredjen u garazi ;)

u svakom slucaju dosta offa mozemo da otvorimo novu temu ili da nastavimo u garazi theeyana

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 22:16 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

e bas to Nezki :D
ali dobro, svako radi sta mu se svidja i sta mu odgovara. Najbitnije je sebe zadovoljiti :)

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 23:29 
5th Gear
Korisnikov avatar

Samo jos jedan off ;D Ja kazem da sada vozim malo i spremam auto za prolece,kada dodje prolece-leto necu da izlazim iz istog ;D ;D ;D

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008 23:37 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2006 16:25
Ime: Zarko
Opel: Vectra A 3.0 mv6
naravno centriranje trapa je obavezno
takodje bih ti savetovao ono sto su ti ljudi vec rekli, uz opruge obavezno menjaj i amortizere (bez obzira na to u kakvom su stanju tvoji stari)
spustanjem vozila (bez obzira da li je postignuto zamenom opruga, secenjem ili sabijanjem starih), amortizeri bivaju izlozeni opterecenju drugacijem od onog za koje su projektovani i u potpunosti se menja njihov hod
kad skupis 200-300eur uzmi set sportskih opruga i amortizera i nece te bo0leti glava

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008 00:02 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2006 19:36
Ime: Ivan
Opel: astra G 1.6 16v
Sve je to lepo sto pricate naravno...pa sam prvi dao za Eibach -30/-30 opruge 220e pre skoro tri godine i stavio ih na moje standard amortizere koj su jos tada bili polovni..ali sam jako brzo posle toga sabio (nisam za secenje opruge) samo prednje opruge jer mi je auto bio visok napred za moj ukus (tada nisu imali 50/30 cekalo se nesto mnogo a ja bio nestrpljiv pa uzeo vec pomenute,kao bice mi ok)...lik mi sabio samo prednje za jos 2cm (vise nije moglo)..udobnost je ostala potpuno ista iako sam ocekivao da ce biti za nijansu neudobniji ali jok,ista.Znaci tako vozim vec skoro 3 godine,30/50 prakticno na standard amorte i od tada sam presao 60000km po svakakvim putevima i u svakakvim situacijama bio,na svakom servisu trap mi je maximalno utegnut i nema ni najmanjeg lufta niti bilo kakvog lupkanja,niti sam sta na trapu menjao(promenio sam solje ali jos pre opruga),iako sam ja bio spreman da cu nesto sigurno zameniti,sve stoji kao prvog dana..znaci ovo pricam iz licnog iskustva..pozz :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008 01:14 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 02:07
Ime: Vladimir
Opel: 3 komada
Garaza:
Ja na -30 vozim standardne amortizere. Zavisi od auta do auta, fora je mislim samo u tvrdoći amortizera, nije i dužini. Pošto na nekim markama (na VW ako se ne varam) se dešavalo ljudima da patosiraju auto sa fabričkim amortizerima pa da im se raspadnu šolje posle 500km, tj da ih amortizer probije.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008 01:21 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2007 00:12
Ime: Srecko
Opel: Astra G 1.6 16v
Zaje*i styling, db je zakon :P Moja preporuka skupi pare do proleca i uzmi stelujuce amorte i zavrsio si posao, ili malo po malo kupi gasne amorte i kasnije opruge bice mnogo bolje nego sa fabrikantima...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008 08:34 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ma ne mislim ja da se bavim stylingom ''profesionalno'' daleko od toga haha,isto tako i DB mi je nesto nebitno,ja obozavam jaku muziku ali koja ide sa kvalitetom,ono gde se meri sound quality e to mi je cool..

Sto se varijante amortizeri i opruge tice-to nema teorije.. Znam ja da je najbolje resenje,ali je i najskuplje.. Mozda ako dodjem do neke neocekivane svote novca,mada pre ce biti da cu izgubiti i ovo ocekivano :)

Nego niste mi rekli ove malo jeftinije firme koje je neko nabrajao.. Ko ih prodaje?

I jos jedno pitanje.. Astra G Sport i ostali tipovi opreme Astre G.. Da li su isti amortizeri-opruge,ili je Sport varijanta i fabricki niza od klasicne?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]