Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 31 Jul 2025 22:24

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Astra H ECU flash (ne chip tuning) noviom FABRICKOM verzijom
PostPoslato: 27 Jan 2015 15:43 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2015 23:29
Ime: Stole
Opel: Astra H 1.3 cdti 2009.
Nisam nasao vec otvorenu temu koja se bavi ovim.
Interesuje me da li moze negde da se izvrsi flash ECU sa najnovijim fabrickim softverom. Dakle, ne interesuje me chip tuning vec poboljsane mape koje je Opel izbacio. Na nekim stranicama domacih foruma sam nasao da to rade zvanicni dileri Opela u drugim zemljama, a ja se pitam kakva je situacija u Srbiji.

Vrh

Tema posta: Re: Astra H ECU flash (ne chip tuning) noviom FABRICKOM verz
PostPoslato: 27 Jan 2015 16:27 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2010 15:17
Ime: Petar
Opel: Astra H opc line
Pa vidi, auto nije mobilni telefon pa da tek tako osvezavas softver da bi dobio neka poboljsanja. To se radi onda kad imas neki problem u voznji (npr nesto se desava samo na nekom rezimu, tipa, los hladan start ili nesto oko regeneracije dpf ili varira broj obrtaja) a sto nije uzrokovano kvarom na motoru ili na nekom senzoru. I onda fabrika pravi softver koji ce resiti samo taj problem, salje dopise dilerima da ako se pojavi neko s tim problemom, NE menjati nista od delova vec mu ucitati softver koji ce to resiti. Valjda sam ovo pojasnio kako valja :ziveli:

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015 16:32 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2010 17:17
Ime: Milan
Opel: Vectra C GTS, Astra G
Garaza: pogledaj
To je update softvera, moguce je to uz pomoc Tech2 + Opel TIS, tako da sigurno ima strucnih ljudi koji to rade.
Ali kao sto rece testdriver ukoliko postoji potreba i update bas za tvoj auto.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015 20:47 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2015 23:29
Ime: Stole
Opel: Astra H 1.3 cdti 2009.
Ajmo polako sada....
Za pocetak smo se slozili da ecu moze da se update-uje kao i svaki ROM. Za svaki ROM bilo da se on nalazi u mobilnom telefonu, BIOS-u kompjutera, smart tv-u ili DVD-u s vremena na vreme izlazi novi firmware sa odredjenim poboljsanjima, stabilnijim verzijama, boljim optimizacijama postojecih hardverskih resursa itd....

- Dakle, zar se sve ovo isto ne moze primeniti i na ECU automobila?!

- Zar od prvog dana proizvodnje nekog auta pa sledecih 5, 10, 15, 20 godina ne postoji nijedno poboljsanje koje se moze prevesti u novi firmware/ softver za ECU? Na ovo pitanje jednostavno ne moze da se odgovori sa NE jer se kosi sa svim ostalim principima elektronike koji se primenjuju kod ostalih softverskih resenja koja upravljaju nekim hardverom (aparati koje sam pobrojao i jos milion drugih).

Slazem se da se izbacuje na trziste update u slucaju nekih vecih bagova, ali gomila programera mikrokontrolera svakog dana radi sto kao entuzijasti ciji su proizvodi npr. softveri za chip tuning, neki rade i u velikim firmama pa izmedju ostalih ima ljudi i u Opelu koji se verovatno bave optimizacijama, novim mapama itd...
Ovo je moje misljenje potkrepljeno jednim clankom koji sami mozete procitati na netu ako ukucate u g00gle Kako Sam Ja Resio Problem Sa Potrosnjom Na Astri H.
Bez obzira na pomenuti tekst smatram da ima logike i paralele izmedju istih principa koje dele ecu i ostala elektronika koja nas okruzuje i regularno se update-uje novim softverom.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015 21:04 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2010 15:17
Ime: Petar
Opel: Astra H opc line
Totalno si u pravu,to mozes da odradis u nekom od ovlascenih servisa,e sad koliko to kosta,moras da se raspitas

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]