Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 01 Avg 2025 22:40

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: EGR-kad crkne sta se desi
PostPoslato: 15 Jan 2011 20:00 
Ako sistem za recirkulaciju nesagorelih gasove (EGR) stane-ne fukcionise vise, kako se to vidi na performansama motora ili postoji li neka signalizacija ili fault code. Kako mogu znati da to radi na mojem motoru???

Vrh

Tema posta: Re: EGR-kad crkne sta se desi
PostPoslato: 15 Jan 2011 20:03 
3rd Gear

Pridružio se: 21 Avg 2009 23:38
Ime: Bojan
Opel: Opel Astra g 2.0 dti
Obicno motor odlazi u standby mode! I pali se signalna lampica. Tada auto gubi na performansama da, zbog kvara ne bi doslo do nekih vecih ostecenja. Mada motor ide u standby zbog razlicitih kvarova, ne mora da znaci da je EGR. U svakom slucaju dijagnostika ce to da pokaze!

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 20:05 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Ime: Goran
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
Garaza: pogledaj
Bojan je vec odgovorio, ja samo da dodam jos koju.

Ima dve vrste tih egr ventila, vakumski koji se ispituje najkvalitetnije vakum pumpom, i elektricni koje se moze prkontrlisati dijagnostikom.
U oba slucajeva pali chek lampicu i slabo vuce.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 20:16 
Kod mene je valjda vakumski na Y20dth (2000g) koliko sam mogao pregledati na dokumentaciji i integrisan sa usisnom granom (TIS 2000).

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 20:20 
3rd Gear

Verovatno je vakumski. Moras kod nekog majstora da ti to proveri! A sta ti se desava sa autom?

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 20:26 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

dusko_90 je napisao:
Kod mene je valjda vakumski na Y20dth (2000g) koliko sam mogao pregledati na dokumentaciji i integrisan sa usisnom granom (TIS 2000).

Evo to je taj rad :

viewtopic.php?f=139&t=9061

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 20:36 
3rd Gear

Eto na Goranovom linku imas sve! Koliko ja imam iskustva sa astrom bice da ti jedan od ovih vakum ventila ne radi, brojevi 1, 4 i 5! Ako nemas onaj barometar za ispitivanje vakuma onda skidas crevce po crevce i ispitujes tako sto stavis savis prst, ako vakum drzi crevo na prstu onda je otprilike dobar, ako ne onda eto resenja. Taj ventil kosta 35e na otpadima. EGR je 50. Ako imas vremena i malo alata mozes da skines egr da ga ocistis i razradis, pa cak da ocistis i celu usisnu granu.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 20:59 
Skidao dam ja crevce po crevce i kad usisam na usta sve klikce kao da je u redu, cak i onaj sto vodi na EGR. I vakum pumpu sam probao, ona je OK.
Primetio sam i na desnoj strani usisne grane senzor-MAP za merenje pritiska u usisu. Da li je to njeko skidao i cistio. Mislim da u usisnoj grani ima dosta crne masti, pa mogu zamisliti kako taj senzor reaguje u crnom blatu.
Odgovor na pitanje "A sta ti se desava sa autom", kako da kazem, tromo vuce na niskim obrtajima do 1800-2000, posle je ko zmaj. A i vozi se lagano bez naglog gasa do 2000 obrtaja i salta u sledecu, bogami i trosi do 9 litara.
Mislim da bi trebao biti malo "zivlji" i jaci u nizim obrtajima pa bi manje i trosio.
Izgleda da bi trebalo jedno dobro ispiranje usisne grane, sta mislite????

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 21:08 
3rd Gear

Pa ako ti ne pali lampicu onda samo ciscenje usisne grane! To je preporuceno da se cisti valjda na 50000 a nije verovatno cisceno nikad.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 21:33 
U pravu si, nikad nije cisceno ali sam primetio da je puno (previse) crnog blata,a nemam nikakvu lapicu kao upozorenje. Na dijagnostici nema fault code na motoru.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 21:48 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2009 22:41
Ime: Nemanja
Opel: Ex Astra Bertone 2.0T, now Zafira OPC
danas zamenih sijalicu cek lampice, nije ni radila, i sija... nakacili na dijagnostiku kaze egr. e sad nema nikakvih simptoma, auto vuce bez problema, sta je u pitanju? trebalo bi ga mozda ocistiti?

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 21:53 
Da li bi rekao da ovo funkcionise, slikano je kroz grlo kada sam skinuo ono usisno gumeno crevo od interkulera na usisnu granu.
Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011 22:07 
3rd Gear

Ciscenje koliko sutra. Meni to takodje sleduje. Nego cekam da kupim diskove i plocice pa sve o jednom trosku. Moram imati dobre kocnice da bi ga zaustavio posle ciscenja usisne grane!!! :ludilo:

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011 03:23 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2010 20:27
Ime: Vilim
Opel: Astra Bertone 2.0t
a jel zna neko koliko kosta ciscenje usisne grane,a koliko poliranje??

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011 10:51 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006 02:13
Ime: Vladimir
Opel: Opel Vectra B 2.0DI 16v
Za ciscenje usisne grane kad sam ja trebao da je radim trazili su od 30 do 50e. Moze to i u sopstvenoj reziji ako nisi gadljiv :ludilo2:

Ja sam to radio u "parking varijanti" uz nesebicnu telefonsku pomoc Dr Godzimira :postovanje:

Problem je jedino na kraju "kresnuti" masinu zbog vazduha koji povuce sistem za gorivo.

Pri gore navedenoj operaciji uvek je pozeljno zameniti prelivna creva, a vrlo cesto je potrebno pre upustanja u taj posao nabaviti i "T" racvice koje spajaju ta crevca i obavezno neka pukne od starosti.

Zamena oba dihtunga usisne grane se podrazumeva :wink:

PS Definitivno sam ubedjen da ni jedan servis nece ocistiti tako kao vlasnik vozila. Cast izuzecima. Na tebe sam mislio doktore :wink:

NOW OPEL VECTRA X20DTL

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011 11:16 
Club 1000
Korisnikov avatar

E da ono sto mene zanima da li je stvarno nemoguce zatvoriti taj EGR na dizelu? Nigde na netu nisam nasao da postoji mogucnost njegove blokade kao na benzincima. Vidjao sam da su na nekim VW dizelasima radili ljudi blokiranje EGR-a pa mi je malo neverovatno da je to nemoguce uraditi i na Opelovom dizelu.

Pitanje je naravno upuceno doktoru :wink:

NOW OPEL VECTRA X20DTL

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011 18:10 
I mene zanima, slicno.
Sav taj neiskoristeni gas koji se iz glave ponovo ubacuje u usisni sistem tacno ispred turbine, kada i u kom momentu se ubacuje preko EGR ventila, obzirom da je na pneumatskom EGR stalno valjda prisutan vakum i on je otvoreni ili nije??? Ili to zavisi od obrtaja.
Drugo pitanje. Kad se doda vise gasa - obrtaja, primecuje se da je manje gasova cak i na skinutom poklopcu za ulje na deklu. Znaci li to da vise cadi motor kad je na niskim obrtajima.
Lako je bilo na starim sistemima, skines crevo i pustis ga u atmosferu!!!!

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011 17:28 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011 12:22
Ime: Zoran
Opel: Astra h 1,3 cdti;Astra g 1,7dti;Corsa c 1,3 cdti
Moze se trajno iskljuciti funkcija egr ventila u samoj mapi u fles memoriji motornog compa... tada se nikada ne bi morao menjati niti cistiti...Oni koji rade cipovanje i bave se softverima mogu ga softverski iskljuciti za krace vrijeme nego sto je potrebno za ciscenje egr ventila...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011 20:50 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

alexa05 je napisao:
E da ono sto mene zanima da li je stvarno nemoguce zatvoriti taj EGR na dizelu? Nigde na netu nisam nasao da postoji mogucnost njegove blokade kao na benzincima. Vidjao sam da su na nekim VW dizelasima radili ljudi blokiranje EGR-a pa mi je malo neverovatno da je to nemoguce uraditi i na Opelovom dizelu.

Pitanje je naravno upuceno doktoru :wink:

Vlado evo odgovora sa zadrskom :P kod dizela y 17 dt motora, moze da se blokira da gasovi iz izduvne grane ne odlaze ka egr-u.
Dok kod ovih x,y 20 dth,dtl bilo je pokusaja ali bezuspesnih jer svetli chek lampica motor je tromiji itd.
Kod ovih sa elektricnim egr-om i novijih generacija motora je i ludost diskutovati o toj temi.

Benzinci Z motori i to ne svi mogu da se odrade softverski.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011 22:35 
Club 1000
Korisnikov avatar

Tacno sam znao da mene "to june nece da mune" :ludilo2: :banghead: :ludilo2:

NOW OPEL VECTRA X20DTL

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011 18:45 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2010 23:51
Ime: Djole Zafira C
Opel: Zafira tourer C 1.6
dusko_90 je napisao:
Skidao dam ja crevce po crevce i kad usisam na usta sve klikce kao da je u redu, cak i onaj sto vodi na EGR. I vakum pumpu sam probao, ona je OK.
Primetio sam i na desnoj strani usisne grane senzor-MAP za merenje pritiska u usisu. Da li je to njeko skidao i cistio. Mislim da u usisnoj grani ima dosta crne masti, pa mogu zamisliti kako taj senzor reaguje u crnom blatu.
Odgovor na pitanje "A sta ti se desava sa autom", kako da kazem, tromo vuce na niskim obrtajima do 1800-2000, posle je ko zmaj. A i vozi se lagano bez naglog gasa do 2000 obrtaja i salta u sledecu, bogami i trosi do 9 litara.
Mislim da bi trebao biti malo "zivlji" i jaci u nizim obrtajima pa bi manje i trosio.
Izgleda da bi trebalo jedno dobro ispiranje usisne grane, sta mislite????

Isto se i meni dešava do 2000 obrtaja trom ko običan dizelaš a posle kada turbina zaigra kolo ono ko zmija.
Šta si uradio jesil čistio šta.ako je to upitanju ili šta već...
Ajde napiši kad stigneš jer me interesuje šta da ja učinim povodom toga.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011 23:59 
Drugar, nisam nista jos radio, neda mi se po ovom minusu ni hauba otvoriti. Cekam da malo otkravi ovaj minus pa polako u akciju. Imam nesto prikupljeno, sto slikovito - sto opisno kako se to radi na ovim Y20DTH motorima. U svakom slucaju to treba uraditi sto pre da motor slobodno "prodise" i kao sto ti rece da se ne ponasa kao obicni dizelas do 2000 obrtaja.
Evo kako kod mene to sad izgleda slikano kroz onu usisnu cev. Strasno.
Slika
Pozzz.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011 16:08 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2010 23:25
Ime: Milos
Opel: Vectra 2.0 DTI 16v '99 god
E ovako,nekih pola godine sv(ij)etli chek lampica,pretpostavljao sam da je u pitanju EGR pa nijsam ni isao kod majstora jer nisam pri parama...ispod 2000 obrtaja slabo ide i "gori" lampica a preko 2000 nekad ok a nekad nece da pali turbinu tako da bi me bolji golf 2 1.6D oduvao...
I prije par dana odem kod jednog elektricara koji mi lagano zatvori egr tj ono crijevo koje ide na egr,sada auto puno bolje ide,lampica i dalje svijetli,ponekad nece da krene punom snagom ali je u svakom slucaju puno bolje...
E sad pitanje,smijem li tako da vozim,moze li to da skodi motoru jer na mojoj listi priporiteta sad je da uplatim semestar, pa da zamijenim caure sa zadnjem trapu,tek nakon toga bi na red dosao egr....
Mislim da mi je vakuumski egr,onaj metalni...vec imam kolekciju neispravnih u garazi...:)
Hvala... :D

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011 00:16 
Milose, mozes li nam pokazati na slici koje si to crevo blokirao, jer kod ovih Y20DTH motora ima razlicitih izvedbi za EGR.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011 11:08 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pa sigurno je blokirao jedno-jedino crevce koje postoji ako je kao sto kaze vakum varijanta EGR-a.

NOW OPEL VECTRA X20DTL

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]