Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 15 Jun 2025 13:45

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Opel Astra J 1.6 116hp - pumpa za vodu i dihtung dekle
PostPoslato: 01 Okt 2024 15:41 
1st Gear

Pridružio se: 23 Jan 2019 17:37
Ime: Predrag
Opel: Opel Astra J 2010, 1.6b 116hp
Pozz,

Nakon manje od godinu dana i nekih 4000km procurila je nova GRAF pumpa za vodu. Ovu pumpu mi je ugradio majstor, nisam ja birao inace mi je donedavno potpuno nepoznata marka, navodno su u proslosti bili kvalitetni ali sad su medju losijima.

Da li imate preporuku za proverenu zamensku pumpu koja ce da izdrzi par desetina hiljada km? Ina, SKF, Valeo...za Hepa pumpe sam cuo oprecne rezultate nekima se dobro pokazala a nekima je jako brzo otisla.

Takodje, procurio je i dihtung dekle koji je izdrzao 5000km i nekih godinu dana. Po majstoru, navodno samo kuciste ventila je za zamenu, propalo od toplote pa nedihtuje dihtung. Ako moram da menjan ceo poklopac ventila, sta tu preporucujete ako je neko menjao.

Vrh

Tema posta: Re: Opel Astra J 1.6 116hp - pumpa za vodu i dihtung dekle
PostPoslato: 01 Okt 2024 21:48 
1st Gear

Jel moguce da niko nije menjao vodenu pumpu i cuveni dihtung dekle?

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2024 11:04 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Feb 2017 22:01
Ime: Djordje
Opel: Astra H 1.6
Pozdrav,
Nema tu neke mudrolije. Dijelovi su generalno lošeg kvaliteta.

Gledaš kada kupuješ da li možeš dobiti garanciju od bilo koga (majstora , proizvodjača dijelova).
Za dihtunge (i dihtung mase) Victro Reinz je važio za ok.

Pumpa goriva neka od ovih mainstream marki (mada ni tu ne znaš da li ćeš naletiti na fuš) npr INA (mada je sve made in china)

Samo i za jedno i za drugo jako brzo je otišlo (i po km i po mjesecima).

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2024 11:43 
1st Gear

Neocekivano brzo, kao da su za ovu Astru jako losi zamenski delovi.

Recimo, pre ove Astre sam vozio Fordove, Focus mk1 12 godina. Na njemu radjena dva velika servisa i pumpa za vodu je dolazila u setu sa zupcastim kaisom, Dayco set prvi put i Continental drugi put. Prva vodena pumpa bez problema izdrzala 50.000km i nekih 8 godina a druga evo vec 10.000km i nesto manje od dve godine. Na Focusu isto menjan dihtung poklopca ventila i dalje nije pustio. Ali zato na ovoj Astri, sve sto sam zamenio sa novim pre nekih godinu dana vec odlazi, nesto sam uspeo da reklamiram a nesto sam odustao i otisao kod drugog majstora da stavi nesto krsteno.

Evo danas sam odneo da zamene pumpu, ovi majstori kazu da obicno stavljaju INU ali ce videti sta jos ima od tih kvalitetnijih, za deklu su me nagovorili da ne diram nista jer je tek malo vlazno na par mesta i da to nije nista a isto mi kazu da nesto nije u redu sa PK kaisem, rolerom i remenicom te pumpe za vodu (kais se cudno krece preko reolera, a remenica pumpe kao da leluja po malo a to je radila i pre zamene, prosli majstori mi rekli da je to sve ok), veliki servis radjen pre 8000km i godinu i kusur dana doduse iz dva dela (prvo set zupcastog a par nedelja kasnije i ser PK kaisem sa vodenom pumpom). Ovaj majstor sumlja da je nesto na relaciji PK kaisa/remenice odgovorno sto je pumpa brzo otisla, proverice.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2024 12:38 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Feb 2017 22:01
Ime: Djordje
Opel: Astra H 1.6
Imamo isti motor (možda je kod tebe A16XER umjesto kod mene Z16XER ali je 90% sve isto osim Euro norme, kod mene 4 kod tebe 5, razlike na usisu i možda trim mapa).
Ja sam prvi veliki servis radio na 80k km (10 godina) i majstor nije htio da mijenja pumpu za vodu jer je ova iz prve ugradnje bila ok.
Tu original smo zamijenili poslije godinu dve (ne sjećam se više). Nemam pojma koju je ugradio, znam da mi je dao račun i da sam imao 2 god garancije.
Prije 1-2 god sam radio 2. veliki servis (6 god poslije prvog , koiliko sam imao garanciju) i nismo mijenjali pumpu za vodu. znači prva 120+k km, druga već 60k km.

Na dekli je mijenjana membrana i skidana je još jednom kada sam radio varijabilne (znači sigurno 2x je mijenjan dihtung dekla). Tu je koliko znam jedino kvaka kako se uradi, da se dobro očisti da se dobro zadihta i da se zategnu šrafovi kako treba (ako se pretegne ili šta ja znam hoće da balavi ulje).

Po meni mislim da ti je ključni problem ovdje (kako si naveo u postu):
"...i otisao kod drugog majstora da stavi nesto krsteno..."

ovo za PK se nije zezati može spasti i podletiti pod nešto pa da napraviš havariju na motoru.
Generalno ovo su pouzdani i konstrukcijski jednostavni motori i nema neke velike magije oko njih (normalno imaju nekih mana ali Bože moj).

Dio koliko god da platiš ne znači nužno da će trajati 10 godina.

Srećno u svakom slučaju!

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2024 12:56 
1st Gear

Zato sam i promenuo majstora kako zbog losijih delova koji je prvi ugradjivao a sad i upitnog znanja kad nije primetio problem sa PK kaisem a i dihtungom dekle gde je po njemu sad problem u samom poklopcu kad je vec procurilo posle kratkog vremena a ne u kvalitetu dihtunga ili kako je to sve namontirano...

EDIT: Pitanje za tebe, da li je tebi remenica pumpe za vodu u potpunosti mirna dok se vrti, ne primetis nikakve oscilacije ni najmanje tj isto se vrti kao ostale remenice. Ja kod mene primetim oscilacije 1mm levo desno, pitao par majstora i svi kazu nije to nista ali meni se cini da ili nesto vuce tu remenicu da oscilira ili ona sama oscilira a to sigurno nije dobro za vodenu pumpu.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2024 14:26 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2007 22:25
Ime: Nenad
Opel: Astra G 1.7DTI, Astra H twin top 2.0T
Garaza: pogledaj
moze da bude, ali ne mora da znaci :D

ne mora biti da je do majstora.

Remenica je mozda propala u medjuvremenu, pa se manifestovalo na pumpu

Dekla, plasticna. Zavisi od nacina i uslova voznje, kao i od kilometraze. Sve je to plastika i pre ili kasnije se pokrivi. Nekad dobro ciscenje i nov dihtung resi problem, a nekad je neophodno zameniti deklu jer se jednostavno izvitoperi od temperature...

tako da, sve ti je to od slucaja do slucaja :P

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2024 15:20 
1st Gear

Znas kako, kad sam kupio autoa uradio sam veliki servis i zamenio vodenu pumpu. Posle nekog (kratkog) vremena sam presao kod drugog majstora jer onaj prvi, koji je radio veliki servis, je za neke stvari rekao da su ok a nisu bile, neke stvari je uradio kako netreba pa je drugi popravljao (prosto dugo sam vozio Fordove i za njih sam imao odlicnog majstora a za Opela majstora u NS sam dobio 4-5 preporuka pa kad jedan nije valjao isao sam kod drugog).

Taj drugi majstor (koji mi je do danas odrzavao auto skoro godinu dana) je radio veliku intervenciju na motoru, otvaran je motor da se menjaju varijabilni lezajevi, solenoidi, skidana glava da se proveri, razupcen, skidano sve vezano za PK i zupcasti kais da se zameni dihtung na uljnoj pumpi, menjani dihtunzi, semerinzi, hladnjak ulja sa kucistem, termostat, svasta nesto, sve kod tog majstora. Da li je on tu nesto pogresno vratio sto se tice PK kaisa nemam pojma ali nakon toga je krenuo taj zvuk u pumpi i primetio sam te oscilacije na remenici. Nedugo nakon toga bio sam kod njega da pogleda pumpu zbog tog zvuka, nategao rukom remenicu, cimao levo desno i kaze ima lufta pumpa zato se cuje po malo, hoces da ti reklamiras pumpu kod prvog majstora ili ces da mi zamenimo. E on je stavio tu Graf pumpu jer nisam hteo nista da imam sa prethodnim majstorom i da se cimam za par hiljada. I nakon zamene je i dalje bio taj zvuk i dalje je remenica radila ali kaze da nema lufta vise ali skoro da nije bilo nikakve promene nakon zamene. Na moje pitanje za remenicu, kaze to je sve ok. Bio sam svratio kod jos jednog majstora usput da mu pokazem remenicu i on je rekao da je to minimalno pomeranje i da nece svuci PK kais (ali sta ce biti sa pumpom?).

Skoro godinu dana nakon toga, prvo procurio hladnjak ulja (reklamirano kod njega stavljen komplet Thermaltec), evo sad pumpa i dihtung dekle a bilo je tu jos stvari koje sam reklamirao. Sve to sto je otkazalo su delovi meni nepoznatih proizvodjaca (sem hladnjaka ulja sa kucistem filtera ulja koji je bio NRF).

Zato sam odlucio da predjem kod treceg majstora a sad prosudite da li je tu kombinacija losih delova/nesto je lose odradjeno necu da nagadjam i gresim dusu ali da je bas slucajnost da toliko NOVIH delova otkaze...

@nesha da sumiramo, remenica na pumpi za vodu ne sme ni malo da vibrira/oscilira? Ako oscilira to znaci ili da je ona kriva ili da je otisao lezaj na pumpi (sto mislim da nije slucaj jer je isto bilo i na novoj pumpi) ili da sam PK kais nekako izaziva da remenica vibrira (previse nategnut, ide 'ukrivo' i sl), ja ne znam sta moze biti jos.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2024 19:37 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2020 15:48
Ime: Milan
Opel: Insignia 2.0 CDTI // Astra J 1.4 TURBO
Garaza: pogledaj
Ne znam koliko su slični 1.4 i 1.6 motori, ali ja sam imao sličan problem na Astri kad sam odradio veliki servis. Posle par hiljada INA vodena pumpa procurela i dihtung dekle isto. Reklamirao kod drugara(koji prodaje delove) i platio majstoru samo da odradi opet i odtad miruje sve. Mislim da je opet stavljena INA.

Sto se tiče poklopca ventila i to sam skoro menjao, 9500RSD sam platio deo, uz njega ide dihtung ali ne znam kog prozvođača, brat je tad terao da se zameni, pa nije ni pitao. Zasad je sve ok. Generalno su losi delovi, pa kako se kome zalomi, bukvalno je dotle doslo...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2024 22:56 
1st Gear

Danas je dosao auto sa servisa. Zamenjena je pumpa, stavljena INA, PK kais, stavljen opet Conti i spaner rekao bih da je isto INA. Majstor kaze da je remenica na pumpi imala lufta zato sto je otisao lezaj u pumpi a da je spaner krivio PK kais tj vodio ga ukrivo. E sad ko je koga tu sjebao, nemam pojma.

Svi delovi sto su mi skinuli su mi vraceni. PK kais je kao nov (5000km presao), ali je skidan vise puta dosad, verovatno su ga zato zamenili. Pumpa deluje ok, ne zaglavljuje, nisam primetio luft u lezaju, ne znam meni deluje ok ali je procurila. Spaner isto, lako se okrece, nema nikakvih zvukova dok se okrece, ne deluje kriv ali mozda kad se namontora stoji ukrivo.

Sad to ovako izgleda, rekao bih da vise nema oscilacije remenice:
https://youtu.be/RI6Ky7UHp2g?si=gCFK82ZzJ0fj5EHR

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]