OTSaveti

Saveti za dobar tuning

Saznajte sve sto Vam je potrebno za tobar tuning Vašeg automobila na >>> forumu <<< OTS-a.

 
Saveti za dobar styling

Informišite se detaljno kako da preuredite i nalickate Vaš automobil na >>> forumu <<< OTS-a.

 
Corsa E
Monday, 23 July 2012 09:31

This is created by the blank plugin

Corsa E
Već kroz godinu dana iz fabrike u Eisenachu izaći će nova Corsa, i to model četvrte generacije, model E. Kod njene kreacije inženjeri i dizajneri nisu imali nikakvih zadanih kompromisa po pitanju izgleda, te ugradnje najmodernijih tehnologija, pa je sasvim razumljivo kako Corsa želi ući u premium segment malih gradskih automobila. Inače, dizajn je sasvim na tragu ostalih brend modela, pa je posve jasno koliko Corsa podsjeća ne veću Insigniju i Astru. No, vreme će pokazati koliko će svetlosne grupe i ukrasna maska zamišljeni u tom stilu učiniti i Corsu privlačnom. Uz približno jednak nivo dimenzija Corsa bi trebala ponuditi i prostraniju unutrašnjost. Takođe, u dužinu bi trebala narasti tek pokoji centimetar.
Corsa E back
Bogata paleta malih Opelovih modela u budućnosti znači i jeftiniju mogućnost razvoja pojedinih sklopova jer će se oni deliti na Allegru, Mokku i Corsu, te možda na još jedan manji sportski model. Tim proizvodima Opel planira privući kupce u posve novim segmentima. Zajednička će im biti platforma - gamma arhitekture - stvorena unutar GM-koncerna, koja će se prema potrebama malo prilagođavati. Zajednički će joj biti poprečni smestaj motora, te mogućnosti prednjeg i pogona 4x4. Ugradnjom novih materijala Corsa će biti i primetno lakša nego pre pa se već sada može očekivati ušteda do gotovo sto kilograma.

Novost u ponudi motora svakako će biti primetno smanjivanje volumena, te naravno rast snage. Novi turbo-benzinci dobiće i direktno ubrizgavanje goriva. Uz dosadašnje 1,4- i 1,6-litrene agregate paletu će proširiti i manji 1,2-litreni predstavnik što izvrsno započinje gamu. Uz to, veruje se kako će Opel napokon ugraditi i benzinske motore s HCCI-tehnologijom. Naime, reč je o inovativnom konceptu paljenja benzinskog motora koji usled velike kompresije pali smesu vazduha i benzina, uz nisku temperaturu i bez iskre, čime sve gorivo istovremeno izgara. Ušteda goriva iznosi oko 15 posto, a učinkovitost je kao kod dizel masina.
Corsa E manufacture
Porodicu dizel motora i dalje će biti primerak CDTI-tehnologije. Uz postojeće 1,3-litrene motore, očekuje se nova generacija 1,6-litrenih, koja će sezati i do 2000 bara operativnog pritiska, uključujući bi-turbo tehniku. Moderni pripadnici generacije common-raila proizvodit će se u izuzetno širokoj paleti snage od 75 do čak 160 KS za izvedbu GSi, odnosno 190 KS za model OPC. Novi će se motori spariti sa šestbrzinskim mjenjačima, što automatski znači nisku potrošnju i manje zagađivanje. Sve zajedno trebalo bi rezultirati i do deset posto nižom potrošnjom. Nadalje, okretanje modernim trendovima znači da će svi snažniji motori biti dostupni i s novim sedmobrzinskim mjenjačima s dvostrukom spojnicom, kao kod najvećih konkurenata VW-a i Forda. Planira se i sastav start&stop te ugradnja motora s pogonom na komprimovani prirodni gas (metan).

Corsa i dalje iz Zaragoze
Nova generacija Corse trebala bi do kraja zaposliti kapacitete u Zaragozi u Španiji, što znači i 300.000 proizvedenih modela, kada se proizvodnja sasvim uhoda. Moderniziranje fabrike dovelo ju je na nivo najmodernijih postrojenja, a odlaskom Comba u Tursku i pomicanjem nekih Corsinih modela u Nemačku, otvaraju se novi proizvodni kapaciteti.

Moderno doba u Opelu znače i hibridni model, kao i blagu orijentaciju prema električnim modelima koji će zavladati u bliskoj budućnosti. Naime, Opel već posjeduje modernu tehnologiju produživača dometa koju donosi s amperom, pa je njene postavke samo potrebno adaptirati na novi model u paleti. Vjeruje se kako se Corsa s hibridnom tehnologijom već priprema, te da će njena cena biti tek nešto viša od cijene klasičnog modela s unutarnjim sagorevanjem.

 

OTS Sponzori