|
5th Gear |
|
Pridružio se: 30 Okt 2011 21:10 Postovi: 937 Lokacija: Kruševac/Niš
Ime: Aleksandar
Opel: Astra G 1.7 DTi 16V (Y17DT)
Garaza: pogledaj
|
Pozdrav Opelaši! Evo i ja da obnovim malo moju garažu posle dužeg vremena..Na Astrici se posle ovih 10 i kusur meseci, skoro godinu dana od poslednje objave sigurno uradilo svašta nešto zanimljivo i interesantno, a u poslednje vreme i svašta nešto bitno i komplikovano, jedva sam povadio slike iz telefona, sortirao sličice u preko 20 foldera, 22-23 ima, tako da ne dužim previše tekstom, sortirao sam hronološki po datumu, tako da je prva stavka otprilike prva stvar šta je urađeno posle ovde zadnje objave koju sam pisao i tako do kraja do najnovijih stvari.. Slika će verovatno biti previše, a trudiću se tekstom da ne dosađujem, nego slike da sve kažu šta je urađeno, tako da ću izdvajati svaku stavku pod rednim brojem da je lakše uočljiva i slike vezano za to.. Pa da počnemo.. 1) Uzeo plastiku oko prekidača svetala, pošto moja napukla i bila izgrebana, pa da je osvežim2) Ručica ručne sa hrom prstenom onim umesto klasične obične sa onom crnom plastikom 3) Pošto mi jedno staklo retrovizora nije imalo staklo sa grejačem, a drugo je imalo grejače, ali nije bilo ispravno, je naravno zamenjeno sa 2 nova stakla sa grejačima, koja sad naravno rade oba i greju super i jedno i drugo, tako da je to rešeno4) Na poklon za rođendan od drugara sam dobio LED H7 mini sijalice za dugo svetlo, jer sam u fabričke xenon farove zamenio izgorele D2S projektore u BiXenon H1 projektore, tako da sada imam H1 kratko sa BiXenonom gde preko klapne dobijam dugo, plus ove LED H7 za dugo u paru sa xenonima, tako da za svetla više ne brinem, jedino može neko da se zabrine ako zaboravi dugo svetlo, ne isplati mu se nikako 5) Uzeo nove gumene patosnice tipske, fino izgledaju i lepo se uklapaju, ne smrde na gumu i slično6) Otkad sam uzeo kožni enterijer sa tapacirima imam pozadi dugme za električne podizače, a meni su pre toga bili manuelni podizači, tako da je to privremeno stojalo van funkcije da naravno ne bušim zadnji tapacir, ubacujem ručicu i slično, pa dok sam nahvatao zadnje podizače, prepakovao sa drugarom to sve u električne podizače pozadi, tako da je sada to sve u potpunosti rešeno i naravno što je najbitnije funkcionalno, tako da su sada pozadi i električni podizači 7) Već dugo mi je želja da pozadi imam disk kočnice umesto doboša, i bolje koči sigurno, a i lepše izgleda definitivno, onako kada se vidi doboš i to nije to to, tako da je pozadi zamenjeno sve komplet što se toga tiče, komplet glavčine sa diskovima i pločicama, zaštitni lim, Bosch klešta, sajla ručne, crevca za ulje i naravno pre nego što je to namešteno je sve rastavljeno, ofarbano, podmazano, očišćeno i slično..Nemam neke novije sličice sa letnjim felnama i to, ali sada je mnogo bolje definitivno, a i definitivno bolje koči, primećuje se kako pre 'hvata' sa diskovima u odnosu na doboše i prvenstveno razlika u ručnoj kočnici, gde mi kod doboša nikako ručna nije bila dobra, ovde se primećuje razlika i to sa ne novim pločicama i diskovima, ali trenutno neka bude tako, pa će ubuduće zdravlje Bože biti i novi diskovi i pločice, i ovi su za sada okej 8) Ubačene crvene skazaljke od VW-a u beli sat od Astre i ispod njih naravno crvene SMD diodice da osvetljavaju skazaljke, jer me malo nerviralo što ne svetle fabričke crvene, a i znam da se uklapaju lepo, još sam povezao da se skazaljke pale samo na kontakt nezavisno od pozadinskog osvetljenja, tako da je uveče pogotovo ''wow'' osećaj, jer se upale samo skazaljke i uveče je prelepo 9) Odradio ambijentalno u rukohvate na vratima napred nešto fazon kao kod Astre J, videću da smislim nešto i za pozadi, verovatno dole u onom delu za flašice u tapaciru da pravi malu crvenu senku, pošto je ceo enterijer u crvenom osvetljenju sa nekom kombinacijom belog, tako da se uveče pogotovo uklapa baš mnogo lepo i baš je lep osećaj Ofarbane takođe ručke napred, mada videću ponovo da ih odradim, jer sam našao dobar mat sprej, ovaj je bio blago sjajni, pa da sredim to ponovo, a i pozadi takođe trebam da osvežim plastike na rukohvatima od nekih sitnih ogrebotinica da se ne vidi ništa i onda da budu plastike kao nove 10) Osvežio lajsne na vratima u fabričku crnu, barem da vizuelno izgleda bolje dok se ne budu ubuduće ofarbale i kvake i lajsne u boji auta, tako da sada deluju svakako lepše i novije..11) Nisu mi na dugme radila ona unutrašnja svetla koja se mogu posebno upaliti, nabavljen originalni konektor i sređeno, tako da pored onog klasičnog svetla pri otvaranju vrata sada rade i ova takozvana ''map lights''..12) Sa drugarom @Vladarr sam se našao malo Astricama, neke delove razmenili što smo međusobno kupili, malo uslikali Astrice i tako.. 13) Tepih haube mi je bio u katastrofalnom stanju, raspadnut odavno, pa nabavljen drugi, gotovo nov, sa Karcher-om kompletno opran, Axel Sgrasso-m odmašćen, ispran, osušen i onda namešten, razlika je više nego očigledna..Usput dok sam to radio sam i oprao malo motorni prostor, osvežio, ispod tepiha je bilo katastrofa prljavo, a i sam tepih katastrofa stanje, tako da je sada sve čisto, a i sve žabice na broju, ne fali ni jedna, ništa ne viri, ne štrči i slično..14) Nabavljen retrovizor sa samopotamnjivanjem, povezan, zamenjena odmah fabrička žuta LED u crvenu LED da se slaže sa enterijerom..Fali mi samo ona plastika koja pokriva gore onaj držač, trebalo bi uskoro da se nabavi, a možda usput vidim za senzor kiše da nabavim i odmah namestim, a ako ne, svakako je i on u planu.. 15) Lajsne na pragovima, mada moraću da vidim malo da ih sredim, nisu se baš lepo zalepile, pa videću da ih malo doteram..16) Plastika ispod šoferke odavno ima polomljene žabice i hoće da zvecka i užasno nervira, pa je nabavljena druga, gde su sve žabice normalne i ni jedna ne fali, tako da je sad odlično..17) Primetio na mala crevca kod termostata da mi balavi antifriz, pa sam skinuo crevca, jedno je zamenjeno, drugo je okej, očišćeno sve lepo i umesto onih štipaljki šelni koje izgleda ne stežu lepo kupljene nove na zavijanje, pa stegnuto fes i sad nema da mrdne..18) Dodao u gepek sa desne strane još 1 osvetljenje, pošto ovo sa leve strane samo zna ponekad da bude slabo, tako da je ovo desno ubačeno i uklopilo se kao fabrika i sad je mnogo bolje..
19) E sad ajde da kažem da sam ostavio za kraj jednu od najbitnijih stvari koja je odrađena - digitalna klima Oduvek sam želeo da imam što više opreme u autu i koliko mogu da uštekam i odvojim gledam da kupim neku stvarčicu za auto ili pak nekad i nešto krupnije..Ispala mi je povoljno digitalna klima u kompletu za svim potrebnim stvarima, motorčićima, konzolom, panelom napred, reostatom, itd. itd. Da ne dužim, uglavnom uz malo (podosta) muka, konkretno oko malog hladnjaka i gumica sam se najviše namučio, jedno 10-15 puta sam silazio u kanal i ispuštao antifriz, jer je svaki put pustao na sastav cevki i gumica malog hladnjaka kako god namestio, a nisam menjao gumice dok je sve bilo vani, nego kada je sve namešteno, uzete i nove gumice i sve i nikako nije htelo da zadihtuje i da ne curi, svaki put je curelo i na kraju sam više popi**eo i zavarene su cevke direktno za hladnjak, jer iskreno nemam nameru da ga skidam i menjam, tako da je tako rešen problem...Čak i sada izgleda da ima neka mizerna rupica, iako je zatopljen bukvalno, ali ne svakako da curi i gubi antifriz, nego više onako kao kondenz kada se pipne prstom, ali je ostavljeno tako, pa videću ubuduće šta i kako, bitno da je funkcionalno ovako i da ne smeta, bitno da ne curi dole po patosu i to, bio je natopljen bukvalno ko zna koliko puta, trebalo mu je sigurno par dana dok se osuši sve lepo, a i trenutno imam obaveza na faksu, videću da taj deo odradim dubinsko za svaki slučaj, ali bitno da je ovako okej..Sve ostalo mi manje više nije pravilo problem, instalaciju sam prepovezao sam, nije ubacana druga instalacija i to, nego je moja postojeća prepravljena, sređena, sve radi hvala Bogu kako treba, ostaje mi još samo da napunim klimu i proverim funkcionalnost, inače sve ostalo što se tiče motorčića, panela, smerova duvanja, recirkulacije, svih 7 brzina, grejača i slično radi u najboljem redu, barem za sada, da ga ne ureknem.. Usput mi je drugar dok sam ja radio neke druge stvarčice sredio panel klime u crvenu boju, da se slaže sa ostatkom enterijera, ambijentalnim osvetljenjem i to, a ja sam odradio crveno ambijentalno pored toga još u patos u noge onako čisto prigušeno da bude, mada na slici to deluje kao da blješti možda, ali ne volim to da osvetljava, nego čisto malo da baca crvenu senku i to i onda uveče je baš lep osećaj.. Takođe pre nego što je sve namešteno je detaljno raskupusano u detalje i svaka stvarčica je oprana sa puškom i Axel Sgrassom odmašćena, ventilator takođe, hladnjaci, sve kompletno.. Da ne dužim, sličice sve govore.. Onda nameštanje.. Finalni proizvod kada je sve namešteno bilo je otprilike izgledao ovako.. Takođe je gornji deo konzole ofarban u crno, skinuta ona fabrička kao guma, pa lepo ofarbano i sada je kao novo, ofarban i onaj deo oko onog držača za CD-ove u crno da se slaže uz plejer i panel za klimu..Takođe pošto je onaj centralni greben bio vani je ofarban i osvežen u crnu mat boju kao i sve ostalo, nije sjajna nego mat i sve je onako kao fabrički maltene, nekako deluje novije, osveženo i to, nema ono kao prljavo od blata ili čega već ono da se poznaju tragovi, nego je sve crno i čisto.. Takođe tu evo slede sličice za ono pomenuto osvetljenje što mi je drugar pomogao i odradio u crveno da nije onaj panel klime više žut i to, nego crven i da se slaže uz ostatak enterijera i otprilike to izgleda ovako: Eto ljudi..To otprilike sada izgleda tako..Jedino što mi ostaje za kraj je da ovaj mahagoni ofarbam/prelepim i ovaj donji deo oko menjača i ručne i to što je nekad bio siv i to, tako da će to da ide u sivi srebrni brušeni aluminijum, našao sam foliju, pa ću sa njom da odradim, mislim da će lepo da se uklopi i da to bude kako treba, ali trenutno sam u Nišu zbog obaveza oko fakulteta, pa onda kada prođu obaveze tamo početkom sledećeg meseca će zdravlje Bože da se odradi ta konzola u brušeni aluminijum i ovaj deo dole oko menjača, ručne i to.. Najnovija stvarčica koja je nabavljena i koja će tad verovatno da se odradi su prskalice farova na koje nikako da naletim povoljno, sve su neke cene katastrofa, ali sam ih ipak nahvatao, pa je to pripremljeno sve, kao što se vidi i na slici, posuda, motorče, posuda, relej, prskalice, creva, instalacija provereno već ima izvedena, tako da bi trebalo da bude sve 'plug&play', ali da ne malerišem do tad, biće i toga..Usput su uzeti i oni 'Diamond' amblemi kao nivo opreme, pošto sam 'Club' odavno prešišao, a oni dijamanti lepo izgledaju i Dijamant (Diamond) je uz Elegance jedan od najviših paketa opreme, pa sam i to nabavio i stavio na lajsnama.. Ja mislim da sam sve obuhvatio i da više ništa ne fali..Ko hoće da čita detaljno i gleda sličice neka spremi neku veću šoljicu kafe i redom To je to od mene ja mislim za sada..Naravno idemo dalje, jedno po jedno, svašta nešto u planu..Moram da vidim MID bord da sredim da radi, ručica ubačena, ubuduće 'tamo nekad' CID ekran u paru sa NCDR1100/1500, ma svašta nešto, ali otom potom.. Tu sam za pohvale, kritike, komentare, predloge, sugestije, pa slobodno cepajte
_________________ Opel - The future is everyonce's
|
|